Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


ontbrak op stembiljet door fout drukker

---

Naam ontbrak op stembiljet door fout drukker

16 april 2010

Op het stembiljet van de stadsdeelraadsverkiezingen van 3 maart 2010 van Amsterdam Zuidoost ontbrak op de lijst van de VVD kandidaat 27, Eric van der Burg. In opdracht van de voorzitter van het centraal stembureau van Amsterdam Zuidoost heeft de Dienst Persoons- en Geo-informatie (DPG) onderzoek uitgevoerd naar deze omissie. Hieruit is gebleken dat er bij de leverancier van de stembiljetten, Joh. Enschedé een fout is gemaakt bij het tot stand komen en afdrukken van het stembiljet.

Drukkerij Joh. Enschedé Amsterdam BV heeft DPG laten weten dat bij het uitvoeren van correcties de naam van de lijstduwer buiten het tekstveld is gevallen. In latere correctierondes is deze fout niet opgemerkt. De drukkerij heeft aan DPG en aan de VVD fractie Zuidoost laten weten deze gebeurtenis zeer te betreuren en heeft hen hiervoor excuses aangeboden.

Om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen is met de drukker en DPG afgesproken dat zowel de verantwoordelijkheden als ook de controleregels voor de proeffases worden verbeterd en aangescherpt.

Op de verkiezingsdag zelf werd het ontbreken van de kandidaat op het stembiljet geconstateerd. In opdracht van DPG zijn vervolgens onmiddellijk nieuwe stembiljetten gedrukt. Deze volledige stembiljetten zijn aan het begin van de middag onder de 62 stembureaus in het stadsdeel verspreid.

De VVD fractie Zuidoost heeft tegen de uitslag van de stemming geen bezwaar aangetekend. Wel heeft het aan het hoofd van het centraal stembureau gevraagd om openheid van zaken te geven over hoe de onregelmatigheid heeft kunnen plaatsvinden en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.