D66

vrijdag 16 april 2010

D66 omarmt aandacht voor kwaliteit hoger onderwijs

D66 is tevreden met de conclusies van de Commissie Veerman. De Commissie stelt dat zonder extra investeringen een positie in de mondiale top 5 van kenniseconomieën ver weg is. Volgens Boris van der Ham moet Nederland juist nu de economie uit de crisis opkrabbelt investeren in onderwijs en onderzoek. De 2,5 miljard die D66 uitgeeft aan kennis is hard nodig om de aansluiting met de top te behouden. Landen om ons heen investeren namelijk wel in hun onderwijs en onderzoek.

De Commissie Veerman besteedt in haar rapport uitgebreid aandacht aan scherpere profilering van hoger onderwijsinstellingen. D66 is een voorstander van meer differentiatie tussen instellingen. Universiteiten en Hogescholen moeten volgens de sociaal-liberalen meer specialiseren in die opleidingen waarin zij het beste zijn. Van der Ham wijst op de toegenomen internationale concurrentie in het hoger onderwijs: Instellingen moeten steeds vaker in de slag om de beste studenten met de beste opleidingen in andere landen. Dat kunnen zij alleen door zich te specialiseren en aansluiting te zoeken bij de topinstituten in andere landen. De nadruk moet liggen op kwaliteit en niet op kwantiteit. Het pleidooi van de Commissie Veerman voor meer samenwerking tussen Nederlandse instellingen wordt door Van der Ham ondersteund. De samenwerking van de Technische Universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede toont de kansen van samenwerking aan.

Volgens Veerman is selectie aan de poort onlosmakelijk verbonden met het streven naar sterkere profilering. D66 is geen tegenstander van selectie, maar vindt dat dit wel op basis van duidelijke gronden moet gebeuren. Bovendien is de partij van mening dat voor iedere student een vervolgopleiding beschikbaar moet zijn. Door te selecteren op bepaalde profielen kunnen universiteiten nu ook al bepalen welke studenten zij wel of niet toelaten. Van der Ham wil dat universiteiten meer aandacht besteden aan matching: de juiste student naar de juiste opleiding om uitval, verspilling en teleurstelling te voorkomen.

Veerman roept de onderwijsinstellingen op te investeren in de kwaliteit van hun personeel. D66 zet in haar nieuwe verkiezingsprogramma sterk in op het versterken van de leraar. Door de grote toestroom in het hoger onderwijs moeten universiteiten en hogescholen steeds meer studenten bedienen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. In ons programma trekken wij 1,5 miljard uit om meer en betere docenten aan te kunnen stellen. Daardoor krijgen studenten niet alleen beter onderwijs, maar ook meer begeleiding en uitzicht op een carriere in de wetenschap, aldus Van der Ham.