Openbaar Ministerie

Verdachte mensensmokkel aangehouden

16 april 2010 - Functioneel Parket

De SIOD heeft in een onderzoek van het Functioneel Parket een 51-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Ze zou zeker vijf illegale Indonesiërs tegen betaling onder onhygiënische omstandigheden hebben gehuisvest in haar eigen woning in de Schilderswijk.

Afgelopen woensdag werd de woning van de verdachte door de SIOD doorzocht. Daarbij zijn computers en administratie in beslag genomen. Er werden vijf illegalen aangetroffen. De hygiëne liet ernstig te wensen over. Er liepen kakkerlakken en er kon niet geventileerd worden omdat de ramen dichtgeschroefd zaten. Er lagen 18 matrassen in de woning. Bij de doorzoeking is samengewerkt met de Vreemdelingenpolitie Haaglanden en de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag.

De rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag heeft de verdachte uit Den haag vandaag voor twee weken in bewaring gesteld. De vreemdelingen zijn in vreemdelingenbewaring geplaatst. Zij zullen worden uitgezet.

Het onderzoek startte begin 2010 en er zijn raakvlakken met de mensenhandel en mensensmokkelzaak die op 9 en 12 april 2010 in de rechtbank Den Haag is behandeld. Die zaak gaat op maandag 19 april 2010 weer verder.