Ingezonden persbericht

SPRINGDANCE 2010 vrijdag 16 april van start
Openingsvoorstelling Monnier/Van Manen-Het Nationale Ballet reeds uitverkocht

Vanaf morgen staat Utrecht tien dagen lang in het teken van hedendaagse dans en performance met SPRINGDANCE:16-26 april. Tijdens dit internationaal gerenommeerde festival zijn tientallen voorstellingen en installaties te zien op diverse locaties in Utrecht. Filmtheater 't Hoogt is het bruisende festivalcentrum waar ook dagelijks dansfilms te zien zijn. De officiële openingsvoorstelling in de Stadsschouwburg Utrecht; een double bill met de voorstelling Pavlova 3'23'' van Mathilde Monnier en Hans van Manens choreografie Live, uitgevoerd door Het Nationale Ballet, is uitverkocht. Overige kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via ww.springdance.nl.

Programma openingsweekend
Bezoekers van SPRINGDANCE kunnen een scala aan grensverleggende en experimentele voorstellingen verwachten. De Fransman Boris Charmatz bijt vrijdag om 12.00 uur de spits af in BAK met expo zéro, een tentoonstelling van herinneringen, daden en resultaten van de samenwerking van tien mensen. Voor deze editie van het project expo zéro hebben choreografen, dansers, beeldend kunstenaars, filosofen en architecten hun krachten gebundeld. Om 19.00 uur vindt een lezing plaats over hedendaagse dans van de Utrechtse Annabel van Baren in Theater Kikker. In Filmtheater 't Hoogt start om 22.00 uur de film History of Modern Dance I: from Isadora Duncan to Martha Graham.

Zaterdag 17 april
Op zaterdag kan de bezoeker in Centraal Museum/CM Studio genieten van de Nederlandse première van de solovoorstelling Influx Controls:I wanna be wanna be van de Zuid-Afrikaanse Boyzie Cekwana, en beleven Meg Stuart, Philipp Gehmacher en Vladimir Miller om 18.00 uur hun wereldpremière van de installatie performance the fault lines. Zaterdagavond opent het festival officieel in de Stadsschouwburg Utrecht met een double bill van Mathilde Monnier met Pavlova 3'23'' en Hans van Manens choreografie Live (1979), uitgevoerd door Het Nationale Ballet. Aansluitend mogen bezoekers van de openingsvoorstelling, maar ook alle andere Springdance-fans, in de Stadsschouwburg zelf hun danskunsten vertonen tijdens het openingsfeest met Alek et Les Japonaises.

Zondag 18 april
Zondag 18 april start de dag om 14.00 uur in 't Hoogt met de film From Lindy Hop to Hip Hop. Vervolgens is the fault lines nogmaals te zien (14.00 & 18.00 uur, Huis a/d Werf), evenals Boyzie Cekwana (15.00 uur, CM Studio). Naar aanleiding van de openingsvoorstelling gaat Adrian Heathfield van 14.00 tot 15.00 uur in Theater Kikker in gesprek met choreograaf Hans van Manen. In Des témoins ordinaires bewandelt de Franse choreograaf Rachid Ouramdane de fragiele grens tussen documentatie en fictie. Deze Nederlandse première is om 20.30 uur te zien in Theater Kikker.

SPRINGDANCE 2010
datum // 16 tot 26 april
locaties // Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Huis a/d Werf, Akademietheater, Centraal Museum, Nicolaïkerk, BAK, Filmtheater 't Hoogt, Casco, en andere locaties.
speciaal voor de bezoeker // Springdance heeft tijdens het festival een Kijkwijzer die bezoekers wegwijs maakt in het programma, www.springdance.nl/kijkwijzer.
Met de online community van Springdance www.springdance.nl/stage zoekt Springdance de interactie op met de bezoekers, makers, dansers en andere liefhebbers.
Informatie en kaartverkoop// www.springdance.nl.

Over Springdance
Springdance staat internationaal bekend als platform voor nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse dans en heeft een belangrijke voortrekkersrol in de presentatie van dansmakers uit de hele wereld. Wereldwijd is Springdance één van de belangrijkste showcases voor het nieuwe denken in de dans. Het festival loopt voorop bij de introductie van (jonge) nationale en internationale dansmakers.

Voorjaar in Utrecht
Utrecht luidt het festivalseizoen in met drie internationale festivals in het voorjaar. Tweetakt, Springdance en Festival a/d Werf presenteren op verschillende plaatsen in de stad toon-aangevende voorstellingen op het gebied van theater, hedendaagse dans en performances, muziek en beeldende kunst. Kijk voor het programma van de voorjaarsfestivals op de website Springdance (16 t/m 26 april) en Festival a/d Werf (20 t/m 29 mei).