Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Flinc is dé weg naar startkapitaal
Vijftig ondernemingen gefinancierd in het eerste jaar

De voorbereidingen begonnen al in 2008, maar de officiële startdatum was 1 januari 2009: Flinc, dé weg naar startkapitaal kan terugkijken op een productief eerste jaar. Hoewel 2009 toch wel als het jaar van dé economische crisis wordt bestempeld, heeft Flinc veel ondernemers gezien met enthousiasme, ambitie, inzet en ook de bereidheid zelf risico te lopen en mee te investeren ondanks het negatieve sentiment dat er heerste. Flinc is een initiatief van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). In samenwerking met Kamer van Koophandel, TCNN en Syntens financierde Flinc al vijftig ondernemingen. En dat is nog maar het begin...

Vrijdag 16 april werd het eerste Magazine 'Flinc in Beeld, innovatieve starters presenteren zich' overhandigd aan de drie gedeputeerden van Groningen, Friesland en Drenthe in bijzijn van de pers en ondernemend Noord-Nederland. Daarnaast presenteerden zo'n 20 innovatieve ondernemers hun businessideeën, producten en/of diensten op de daarvoor ingerichte beursvloer.

Wytze Rijke, coördinator van het Flinc-team, vertelde over de ambities van Flinc: 'Het doel van Flinc is om zo veel mogelijk nieuwe ondernemingen in Noord-Nederland van risicokapitaal te voorzien. Het aantal leads dat we voorbij hebben zien komen ligt eind 2009 op 360 ideeën/ ondernemingen/ projecten. Het aantal (startende) ondernemers waaraan risicofinanciering is vertrekt is bijna 50. Dat betekent dat er bijna 3 miljoen euro door veelal meerdere financiers aan de ondernemers is verstrekt!

Er gelden enkele voorwaarden: een innovatief product of een innovatieve dienst leveren en een stuwend karakter hebben. Dat wil zeggen: minstens de helft van de omzet behalen buiten de regio Noord-Nederland'. Flinc wil de bedrijvigheid en de economie van Noord-Nederland stimuleren. Daarom kijken Wytze Rijke en zijn team niet alleen naar starters: 'Starters zijn mensen zonder ervaring met het ondernemerschap. Maar heel veel goede ideeën komen van mensen die al een onderneming hebben of hebben gehad. Ook deze ondernemers kunnen natuurlijk een beroep doen op Flinc'.

Flinc wordt uitgevoerd door de NOM. Dat wil echter niet zeggen dat alle risicokapitaal verstrekt wordt door de NOM. Integendeel: Flinc is onafhankelijk en heeft toegang tot verschillende fondsen, venture capitalists, investeerders en beleggers. Overheid, institutioneel en particulier.

Een investeerder zal pas met een ondernemer in zee gaan als deze aannemelijk kan maken dat de kans op succes van zijn product of dienst groot is. Een aantal belangrijke vragen moet beantwoord zijn: Wat is de aard van het product of de dienst? Waarom is het uniek? Wie zal het kopen en hoe vaak? Wat kost het om te produceren? Hoe veel winst maak ik per jaar?
De antwoorden staan in het zgn. business plan. 'Flinc bekijkt ieder business plan kritisch, geeft tips ter verbetering en brengt ondernemers indien nodig in contact met adviseurs', aldus Wytze Rijke