Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 16 april 2010

Brochure informeert en activeert: veiligheid en Burgernet

Inwoners van Amersfoort krijgen de komende weken een brochure in de brievenbus over veiligheid in de stad en hun buurt. In de brochure staat hoe inwoners zelf kunnen bijdragen aan het vergroten van de veiligheid, inclusief alle informatie over Burgernet. Deelnemers aan Burgernet vormen extra ogen en oren van de politie bij het oplossen van incidenten.

De afgelopen jaren heeft Amersfoort veel geïnvesteerd in veiligheid. In de brochure die huis-aan-huis- wordt verspreid, staat de actuele stand van zaken met betrekking tot veiligheid in de stad en in de wijk. Ook staan er tips in tegen woninginbraak, fietsdiefstal en auto-inbraken en komen maatregelen voor veilig uitgaan aan bod. De brochure nodigt mensen vooral uit om zich aan te melden voor Burgernet of andere veiligheidsprojecten in de stad en in de buurt. Aanmelden kan via www.amersfoort.nl/veilig.

Impact
"Samen met bewoners hebben we de handen de afgelopen jaren ineen geslagen om problemen in de stad en de buurt te voorkomen en te bestrijden", zegt burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. "Maar op het gebied van veiligheid kunnen we nooit achterover leunen. Ieder incident heeft immers een grote impact op het slachtoffer en zijn of haar omgeving. Daarom hoop ik dat veel Amersfoorters gebruik maken van de mogelijkheden om zelf actief te blijven of te worden voor een veilig Amersfoort."

Burgernet
Alle inwoners van Amersfoort kunnen nu ook meedoen aan Burgernet: een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak, overval of een vermist persoon, een Burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht of een sms via hun (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan kan hij of zij dit direct doorgeven via een gratis telefoonnummer dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.

Overige initiatieven
"Burgernet heeft in andere gemeenten al tot successen geleid. En in Amersfoort sluit het uitstekend aan op andere projecten met betrokkenheid van burgers op het gebied van veiligheid", zegt Van Vliet. In de brochure worden Amersfoorters ook gewezen op andere mogelijkheden om actief te worden op het gebied van leefbaarheid en veiligheid in hun buurt. Zo kunnen hondenbezitters zich aanmelden voor een hondenuitlaatproject, is een abonnement op de e-mailnieuwsbrief AmersfoortMail met één muisklik geregeld en kunnen mensen zich melden als veiligheidsambassadeur voor hun buurt of wijk. "Iedereen kan zelf bepalen welke inzet het beste bij hem of haar past", zegt de burgemeester.

Aanmelden en bezorging
Vanaf woensdag 21 april start huis-aan-huis de verspreiding van de brochures. Een week later moeten alle brochures ontvangen zijn. Wie de brochure niet heeft ontvangen, kan terecht in de Informatiewinkel (Stadhuisplein 7) of kan ze vinden op internet: www.amersfoort.nl/veilig.

Aanmelden voor de verschillende veiligheidsprojecten kan ook via www.amersfoort.nl/veilig. Wie niet over internet beschikt, kan langskomen bij de Informatiewinkel om het online formulier in te vullen of belt met de gemeente Amersfoort via telefoonnummer 14 033.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort