Ingezonden persbericht

Persbericht
Foxhol, gemeente Hoogezand, 16 april 2010

Tecnovia breidt uit met 2 Mori Seiki machines

Tecnovia Group uit Hengelo (Ov.) heeft vandaag de opdracht aan Landré Machines getekend voor de levering van twee Mori Seiki NMV 5000 machines. Deze machines zullen worden geplaatst bij Tecnovia Inaxxion BV, de nieuwe volledig gerobotiseerde verspaningsfabriek van Tecnovia in Foxhol (gem. Hoogezand).

In deze hooggeautomatiseerde fabriek zullen aan een tweetal lineaire robottracks uiteindelijk 16 machines komen te staan: 12 verspaningsmachines, 2 reinigingsmachines en 2 Zeiss meetmachines. Een tweetal zware Kuka robots, met een hefvermogen van 270 kg, kunnen elk over een "spoorlijn" bewegen en zo de machines voorzien van materiaal of product. Als een bewerking in een van de machines gereed is, zorgen deze robots voor het reinigen, drogen en meten van het product, waarna de robot het gerede product aflevert op het laad- en losstation. De onderstaande afbeeldingen tonen de gerobotiseerde bewerkingsstraat bij Tecnovia Inaxxion en de robot in actie tijdens het beladen van een van de bewerkings-machines.

De bouw van de fabriek in Foxhol is onlangs afgerond en men is nu bezig met het opstarten van de productie met de eerste 3 bewerkingsmachines. Dit omvat naast het opstellen van de machines vooral ook het koppelen van de diverse systemen voor geautomatiseerde orderverwerking, productieplanning, machineprogrammering, automatische meten, voorinstellen van gereedschappen, gereedschapbeheer, etc.
Volgens planning zal de eerste robottrack eind 2010 voorzien zijn van alle 8 machines. In 2011 zal worden gestart met de aanleg van de tweede spoorlijn.
Het feit dat Tecnovia Inaxxion als nieuw gebouwde fabriek uitsluitend wordt uitgerust met gerobotiseerde productiemiddelen maakt deze Tecnovia vestiging in zijn soort uniek in Nederland.

Tecnovia is een toeleveringsbedrijf dat hoogwaardige modules en componenten (verspaning en plaatwerk) produceert voor de ruimtevaart, de vliegtuigindustrie, defensie-industrie, optische industrie en medische technologie. Tecnovia heeft naast de nieuwe vestiging in Foxhol nog 2 productievestigingen in Hengelo: Tecnovia van den Akker en Tecnovia PSM.