Ingezonden persbericht


Groot retrospectief Magnum fotograaf René Burri in Kunsthal

p e r s b e r i c h t

René Burri
Retrospectief

16 april t/m 22 augustus 2010

Met ruim tweehonderd foto's presenteert de Kunsthal Rotterdam voor het eerst in Nederland het omvangrijke oeuvre van de beroemde Zwitserse Magnum fotograaf René Burri. Het retrospectief met voornamelijk vintage prints en persoonlijke documenten geeft inzicht in de veelzijdigheid aan onderwerpen die Burri in de afgelopen vijftig jaar heeft gefotografeerd. Van zijn eerste serie over doofstomme Zwitserse kinderen uit 1955 die hem internationaal aanzien gaf, tot zijn verslag van naoorlogs Duitsland en zijn iconische stadsgezichten van Sao Paolo. Ook zijn Burri's portretten te zien van politieke en culturele sleutelfiguren van de twintigste eeuw, onder wie Che Guevara, Winston Churchill, Alberto Giacometti en Pablo Picasso.

Che Guevara
Het grote publiek kent Burri van het beroemde portret dat hij in 1963 maakt van Guevara. De foto van de ontspannen Guevara met een grote sigaar in zijn rechtermondhoek gaat de hele wereld over. Het maakt Burri op slag beroemd. In de tentoonstelling is te zien dat de foto onderdeel is van een serie die Burri van Guevara maakte. Het typeert Burri's manier van fotograferen. Hij wacht niet op hét moment, maar doet in serie verslag van de gebeurtenissen die zich voor zijn lens afspelen. Burri is in zijn fotografie direct en verschilt van zijn vriend Henri Cartier-Bresson die afdrukt op het moment suprême.

Internationaal
Het oeuvre van Burri is even omvangrijk als uniek. Naast het portret van Guevara zijn Burri's portretten van grote kunstenaars als Picasso en Jean Tinguely en zijn opnames van de moderne architectuur in Rio de Janeiro en Brasilia hoogtepunten uit zijn oeuvre. Het is slechts een kleine greep uit het veelzijdige fotowerk van de Zwitserse fotograaf. Vanaf de jaren vijftig gaat Burri de wereld over om grote maatschappelijke en politieke gebeurtenissen vast te leggen. Een staatsbezoek van Richard Nixon, de oorlogen in Vietnam en Zuid-Korea, de spanningen van de Koude Oorlog en de revolutie in Cuba, steeds opnieuw is Burri ooggetuige. Burri trekt er niet alleen op uit om oorlogen en staatshoofden te fotograferen. Ook scènes uit het leven van alledag interesseren hem. Hij kiest daarbij vaak voor plaatsen in Europa als het levendige Zuid- Italië of het Zwitserse plattelandsleven.

Kunstenaarsvrienden
Fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Frank, actrices als Ingrid Bergman en kunstenaars als Yves Klein en Picasso behoren tot Burri's vriendenkring. Hij bezoekt ze thuis, in hun atelier of in het café. Burri fotografeert hen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Hij portretteert Giacometti werkend in zijn atelier aan één van zijn sculpturen en Le Corbusier in zijn werkkamer. Burri legt niet alleen hun leven, maar ook hun werk vast. Hij maakt een serie over de opening van Le Corbusiers La Chapelle Notre Dame du Haut in Ronchamps. Ook fotografeert hij de grote Picassotentoonstelling in Milaan in 1953. Zijn goede vriend Tinguely volgt hij van heel dichtbij tijdens de bouw van diverse van zijn spectaculaire bewegende machines. Het levert spontane foto's op. In de jaren zestig reist Burri naar Brazilië waar hij de moderne architectuur en stedenbouw van Oscar Niemeyer en Le Corbusier fotografeert.

Rene Burri
René Burri (*1933) leeft en werkt in Zürich en Parijs. Sinds de jaren vijftig trekt hij met zijn camera de wereld over. In 1959 wordt hij officieel lid van fotoagentschap Magnum. Zijn foto's verschijnen in talloze belangwekkende internationale tijdschriften, waaronder Stern, Sunday Times, Paris Match en New York Times. In 1998 wint hij de Dr. Erich Solomon Prize voor zijn oeuvre. In de jaren daarna volgt een aantal grote tentoonstellingen en monografieën over zijn werk en leven.