Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 6 april 2010

De mysterieuze wereld van de nachtvlinders
Een bijzondere excursie op landgoed Leyduin

Nu het voorjaar op gang begint te komen zien we steeds meer vlinders. Ook 's nachts vliegen ze rond. Op vrijdag 16 april van 21.00 - 22.30 uur laat boswachter Nico Dekker van Landschap Noord-Holland zien dat op landgoed Leyduin veel nachtvlinders leven. Hij doet dat samen met collega Ron Dam.

We maken een wandeling en lokken de nachtvlinders met een speciale lamp die achter een wit laken staat opgesteld. Weet u dat er wereldwijd ruim 120.000 soorten nachtvlinders bestaan, terwijl er 'slechts' 25.000 soorten dagvlinders zijn? Nachtvlinders zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Ze hebben in tegenstelling tot dagvlinders meestal minder uitbundige kleuren. Zelfs de antennen van nachtvlinders zien er wat anders uit: draadvormig of geveerd. Deze helpen de mannetjes de geur van het vrouwtje op te vangen tijdens de voortplantingsperiode.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel.088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen op het parkeerterrein van Leyduin aan de Manpadslaan 2 op de grens van Heemstede en Vogelenzang. Het ligt 2 km ten zuiden van NS station Heemstede/Aerdenhout, aan de westzijde van de Leidsevaart. Wij raden u af uw navigatiesysteem te gebruiken. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl
Noot voor redacties