Vrije Universiteit Amsterdam

Dementie: Biochemische markers in hersenvocht


* Startdatum: 16-04-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Biochemical markers in dementia: from mice to men


* Spreker: N.A. Verwey


* Promotor: prof.dr. Ph. Scheltens prof.dr. M.A. Blankenstein


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Niek Verwey heeft voor zijn promotieonderzoek de verschillen in laboratoria in kaart gebracht door een wereldwijd samenwerkingsverband op te zetten op het gebied van een vroege signalering van dementie in hersenvocht.

In Nederland hebben 270.000 mensen dementie en dit zal de komende decennia snel toenemen naar meer dan een half miljoen in 2040. Het is zeer belangrijk om de ziekte in een vroeg stadium te signaleren. De afgelopen jaren is gebleken dat drie eiwitten [(amyloid-beta 1-42 (Ab42), totaal tau (Tau) en gefosforyleerd tau op threonine 181 (P-Tau)] in hersenvocht een bijdrage aan de vroege diagnose kunnen leveren met als gevolg dat deze patiënten (vroeg in het stadium van de ziekte) in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor een mogelijke anti-alzheimertherapie. Internationaal wordt sterk gepleit voor de introductie van deze bepalingen in het diagnostisch proces. Toch is dit lastig vanwege grote verschillen tussen laboratoria. Het meten van deze eiwitten is erg moeilijk en elk laboratorium gebruikt daarom zijn eigen criteria.

Verwey heeft getracht deze verschillen in kaart te brengen door een wereldwijd samenwerkingsverband op te zetten en een weg te openen voor het standaardiseren van deze eiwitmetingen in hersenvocht. Daarnaast is gebleken dat de huidige meetsystemen (om deze eiwitten te meten in hersenvocht) niet solide genoeg zijn. Verwey heeft in het laboratorium een nieuw meetsysteem ontwikkeld om amyloid-beta 1-40 (Ab40) te meten in hersenvocht. Dit meetsysteem is zeer solide en is tevens klinisch getoetst. De eerste resultaten laten zien dat deze test een bijdrage zou kunnen leveren in de differentiale diagnose van Frontotemporale lobaire dementie.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam