Vrije Universiteit Amsterdam

Doorvraaggedrag in open interviews


* Startdatum: 16-04-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Probing behaviour in open interviews. A field experiment on the effects of Probing Tactics on Quality and Content


* Spreker: G.A. Moerman


* Promotor: prof.dr. J. van der Zouwen


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Goed doorvragen doet er toe, maar hoe er wordt doorgevraagd niet. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Gerben Moerman.

Als interviewers bij actualiteitenprogramma's op televisie politici niet kritisch aan de tand voelen met prikkelende vragen, vinden we het al snel een slap interview. In sociaalwetenschappelijke open interviews met `gewone' mensen, wordt dat prikkelen veel minder gedaan. Aan studenten wordt vaak geleerd om tijdens het doorvragen de geïnterviewden zo min mogelijk te beïnvloeden en dus gereserveerd en accepterend te reageren op de antwoorden. In de praktijk worden die lessen niet veelvuldig toegepast want veel sociaalwetenschappelijke interviewers proberen de geïnterviewden te ondersteunen door mee te gaan in het verhaal en ze te stimuleren meer te vertellen door veel interesse te tonen.

Om uit te zoeken welke manier van doorvragen in sociaalwetenschappelijke interviews nu eigenlijk het beste werkt, heeft Moerman een grootschalig experiment uitgevoerd. In dat experiment hebben 36 interviewers in totaal 214 interviews met open vragen gehouden onder Amsterdammers. Door gereserveerd, meegaand of juist prikkelend door te vragen, probeerden de interviewers zo goed mogelijk te weten te komen hoe geïnterviewden alledaagse begrippen zoals Amsterdammers, vrienden en allochtonen definieerden. De conclusies uit Moermans onderzoek zijn verrassend. Het maakt namelijk vrijwel niet uit hoe is doorgevraagd. De kwaliteit van de informatie en zelfs de inhoud van de definities van de drie begrippen zijn ondanks heel verschillende manieren van doorvragen, gemiddeld genomen, gelijk. Wel blijkt het belangrijk dat het doorvragen goed wordt gedaan. Uit deze resultaten kan worden afgeleid dat open interviews veel meer bestand zijn tegen verstoringen dan vaak wordt gedacht.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam