Ingezonden persbericht


Deze week in VNG Magazine nr. 10 vrijdag 16 april 2010


* Niet nerveus voor koninklijk bezoek

Hoe bereidt een kleine gemeente zich voor op het bezoek van de koninklijke familie, die een jaar geleden nog doelwit was van een aanslag? VNG Magazine vroeg het gemeentesecretaris Ria Quapp van Kapelle. Een van de kernen in deze gemeente is Wemeldinge, het eerste reisdoel van koningin Beatrix op 30 april.


* Aanpakken fouten bij verkiezingen
De Tweede Kamer staat volledig achter de oproep van staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK aan gemeenten en achter de maatregelen die zij zelf treft om de komende parlementsverkiezingen ordelijk te doen verlopen. Onregelmatigheden en fouten, zoals die zich op beperkte schaal bij de recente gemeenteraadsverkiezingen voordeden, moeten grondig worden aangepakt.


* 'Supergemeente' een stap te ver
De regiogemeente als eerste overheid waarbij de provincie geen toegevoegde waarde heeft? Dat lijkt vooralsnog niet te passen in het beeld over de toekomst van de bestuurlijke organisatie in Nederland. Dat bleek tijdens het flitscongres van de VNG in het stadhuis van Amersfoort , waar tweehonderd bestuurders debatteerden over een vernieuwde overheid.


* Gemeenten helpen weidevogels
Zonder drastische maatregelen raakt Nederland binnen enkele decennia zijn karakteristieke weidevogels kwijt. Maar er zijn ook steeds meer initiatieven om deze ontwikkeling te keren. De gemeente speelt hierbij een onmisbare rol. In Midden-Delfland hebben ze al jaren ervaring.


* Zin en onzin van de wethouder veiligheidsbeleid Steeds meer gemeenten willen veiligheidsbeleid niet alleen meer overlaten aan de burgemeester. Rotterdam benoemde in 2004 al een wethouder voor veiligheid, Zoetermeer heeft al vier jaar ervaring ermee, Veenendaal wil er ook aan. Nuttig of overbodig?


* Heroverwegingen: kansen en bedreigingen
De VNG ziet in de voorstellen tot miljardenbezuinigingen van de twintig landelijke ambtelijke werkgroepen 'interessante kansen en grote bedreigingen'.


* Mogelijk schadeclaims rond verkoop Bouwfonds Gemeenten hebben aanzienlijke financiële schade geleden als blijkt dat het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten tien jaar geleden onder de marktprijs verkocht is aan ABN Amro. De VNG wil met de gedupeerde leden bekijken of de schade is te verhalen.


* Bezwaar op twee procent van WOZ-beschikkingen Naar verwachting tekent dit jaar twee procent van de belanghebbenden bezwaar aan tegen de WOZ-beschikking, voorspelt adviesbureau Thorbecke. Dat is iets minder dan een jaar geleden.


* Nieuwe colleges krijgen toelichting op cao gemeenteambtenaren De VNG gaat de komende tijd nieuwe collegeleden informeren over met name het proces achter de cao gemeenteambtenaren.


* VNG Nieuws Lokale partijen volop vertegenwoordigd Het VNG Informatiecentrum volgt de collegevorming intensief. Bij het ter perse gaan van dit VNG Magazine stond de teller op 169 colleges. Lokale partijen doen volop mee. Verder o.a. in VNG Nieuws:

· Jaarcongres

· Ledenpeiling

· Tips voor (in)formateurs

· Armoedeverdeling Zeeland

Nummer 11 verschijnt op 30 april 2010. Dit is een Opleidingenspecial. (Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)