Raad van State


vrijdag 16 april 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Rheden-Oost' van de gemeente Rheden. Het plan maakt onder meer de vestiging van een uitvaartcentrum mogelijk op de hoek van de Arnhemsestraatweg en de Groenestraat. Eerder was daar een apotheek gevestigd. De buurman en de eigenaar van het pannenkoekenhuis tegenover het centrum zijn het niet eens met het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan maakt ook woningbouw mogelijk op een voormalig bedrijventerrein. De eigenaar van het bedrijventerrein dat daarnaast ligt, vindt dat de woningen te dicht bij zijn bedrijventerrein mogen worden gebouwd. Hij is bang dat de bedrijven hierdoor in hun uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. Daarom is ook hij in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling van hun beroepen, verzoeken de buurman, de eigenaar van het pannenkoekenhuis en de eigenaar van het bedrijventerrein de Raad van State de provinciale goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000583/2)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Venlo om een bouwvergunning te verlenen aan een vastgoedbedrijf uit Panningen voor het verbouwen van een fabriekshal aan de Nijmeegseweg in Venlo tot bouwmarkt. Een bedrijf uit Maastricht dat de bouwmarkt in die hal wilde vestigen, is het niet eens met de weigering. Het gemeentebestuur is niet inhoudelijk op zijn bezwaren tegen de weigering ingegaan, omdat hij geen belanghebbende zou zijn. De rechtbank in Roermond verklaarde in september 2009 een eerder beroep van het bedrijf uit Maastricht ongegrond. Tegen die beslissing komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908101/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Brummen van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan heeft onder meer betrekking op een boerderij aan de Harderwijkerweg in Eerbeek. Volgens de buurman maakt het plan het onder meer mogelijk dat in de boerderij gewoond mag worden. Daar is hij het niet mee eens. De gemeente zou met de eigenaar van de boerderij hebben afgesproken dat zij gesloopt wordt, omdat boerderij bouwvallig is. Daarom is de buurman tegen het plan in beroep afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001712/2)