Nick Clegg winnaar strak geregisseerd eerste Engelse TV debat

16/04/2010 06:00

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

De debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut hebben Nick Clegg van de Liberal Democrats uitgeroepen tot winnaar van het eerste TV debat in de geschiedenis van Engelse verkiezingen. Het debat onderscheidde zich van Nederlandse verkiezingsdebatten door een zeer strak geregisseerd format. Dit ging ten koste van de dynamiek maar leverde wel een overzichtelijke uitwisseling van argumenten op. En daar draait het uiteindelijk om bij een verkiezingsdebat.

Van begin af aan bevond Nick Clegg, de voor vele Engelsen redelijk onbekende leider van de derde Engelse partij de Liberal Democrats, zich in een ideale uitgangspositie. De door schandalen geteisterde Engelse politiek heeft een enorme vertrouwensbreuk opgelopen met het electoraat. Zowel de conservatieve- als de labour partij hebben imagoschade opgelopen. In die context heeft ieder alternatief een grote kans van slagen. Het is het streven van iedere politicus tijdens een debat om zich als 'anders' te presenteren dan de rest. Je wilt je onderscheiden en afzetten tegen de rest. Nick Clegg kon dit gisteravond doen en deed dat geraffineerd. Op vrijwel ieder thema wist hij te wijzen naar de gevestigde twee andere partijen en zichzelf neer te zetten als alternatieve keuze. Met name voor David Cameron was dit een pijnlijke ervaring. Als oppositieleider wilde hij zich uiteraard presenteren als alternatief voor 14 jaar Labourbeleid maar hij kwam in deze rol maar matig uit de verf.

Het debatformat was zeer strak geregisseerd en gebaseerd op Amerikaanse verkiezingsdebatten. Na intensieve onderhandelingen hadden de drie deelnemende partijen een lijst van 76(!) regels opgesteld waaraan het debat moest voldoen en dat werd minutieus uitgevoerd. Strakke spreektijden, streng geselecteerde vragen en een gespreksleider die geen inhoudelijke vragen mocht stellen. Zelfs het handen schudden na afloop van het debat was uitonderhandeld. Nadeel van dit concept was dat het een statisch geheel opleverde met weinig vuur. Aan de andere kant werd aan alle drie de partijen een eerlijke en ruime kans geboden om hun standpunten te presenteren.

In de visie van het debatinstituut zou de rol van de gespreksleider dominanter moeten zijn en zouden de deelnemende partijen meer vastgepind moeten worden op het uitwerken van bestaande meningsverschillen.





http://www.debatinstituut.nl