Dienstenbond CNV

Nieuws

15 april 2010

Enquête onder ING-medewerkers: vertrouwen in management, maar ook twijfels

Hoewel 34% van de ING-medewerkers zegt vertrouwen te hebben in het huidige management (de direct leidinggevenden), is er bijna net zo'n groot deel (32%) dat zijn twijfels over hen uit. Het is één van de opvallende resultaten uit een enquête die de vakbonden De Unie, BVV, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond onlangs hielden onder het personeel van ING in Nederland.

Het rapport wordt vandaag aangeboden aan de voorzitter van ING Nederland, dhr. Nick Jue. Reden voor het onderzoek lag in het feit dat de vakorganisaties van de werknemers zelf wilden horen hoe ING versterkt kan worden en wat daar voor nodig is. Als overall-conclusie geldt dat men vertrouwen, zeggenschap en transparantie als dé sleutels ziet voor een goede toekomst voor ING. Bijna 1600 personeelsleden deden aan de enquête mee. Door het grote aantal deelnemers is de enquête representatief te noemen voor de gehele groep ING-medewerkers.

Vertrouwen.

Waar er bij een belangrijk deel van het personeel twijfels zijn over het functioneren van het management bestaat er wel een redelijk vertrouwen in de top van het bedrijf (Raad van Bestuur). Bijna 45% van de respondenten acht de ING-top in staat de problemen op te lossen, terwijl 23% hier negatief over is. Men mist bij de direct leidinggevenden vooral de goede voorbeeldfunctie (45% zegt deze niet te ervaren).

Er is ook vertrouwen in de koers van de organisatie als het gaat om een splitsing in een bancaire en een verzekeringspoot (43% is het hier mee eens).

Transparantie en zeggenschap.

Meer directe verantwoording afleggen aan het personeel en meer zeggenschap creëren voor de medewerkers waren belangrijke lessen uit de kredietcrisis. Maar liefst 67% van de personeelsleden vindt dat van transparantiebevordering bij ING nog onvoldoende sprake is. 79% van de medewerkers vindt dat de Raad van Bestuur jaarlijks aan alle medewerkers verantwoording moet afleggen over het gevoerde beleid en de plannen voor de toekomst. 72% wil dat de medezeggenschap (ondernemingsraden) directer betrokken wordt bij het beleid en de strategie van ING. Ook de vakbonden moeten directer betrokken worden (61%).

Arbeidsvoorwaarden.

56% van de medewerkers vinden discretionaire beloningen (beloningen boven cao-niveau) ongewenst. De enige groep waarbinnen daar anders over gedacht wordt is de groep die deze beloningen grotendeels ontvangt (schaal 13 of hoger). Ook hier is echter een grote minderheid te vinden die de onwenselijkheid van beloningen boven cao-niveau onderschrijft. Tachtig procent is tenslotte voorstander van een vaste verhouding tussen beloning aan de top en die van de overige medewerkers.

Vertrouwen (in de leiding), zeggenschap (van het personeel) en transparantie (over het beleid) zijn de sleutels voor een goede toekomst voor ING. Om dat te onderstrepen werd een symbolische sleutel door de bonden overhandigd. Om commitment uit te stralen er hard aan te willen werken werd de sleutel door alle aanwezige partijen (symbolisch) gedragen.
vlnr: Hugo Peters (Hr-directeur ING), Nick Jue (vz ING Nederland), Ike Wiersinga, Emanuel Geurts (BVV, de Unie), Fred Polhout (FNV Bondgenoten)