Ingezonden persbericht



- Persbericht-

35 teeltadviseurs en 175 aardappeltelers aan de slag met gratis Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS)

De Stuurgroep van het Masterplan Phytophthora heeft voor 2010 en 2011 geld uitgetrokken om 35 teeltadviseurs van diverse toeleverende bedrijven te voorzien van een gratis Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS).

Uit een telefonische enquete eind 2009 bleek dat slechts 20 % van alle Nederlandse aardappeltelers gebruik maakt van een BOS om hun bespuitingen tegen de schimmelziekte Phytophthora Infestans uit te voeren. Met een BOS krijgen aardappeltelers op basis van gewasgroei, ziektedruk, eerder uitgevoerde bespuitingen en weersverwachting via de computer een advies per perceel wanneer en met welke dosering een bespuiting uitgevoerd kan worden.

Doelstelling van het Masterplan is om het percentage aardappeltelers wat met een BOS werkt, flink te verhogen. Er is voor gekozen om dit trapsgewijs op te pakken. Omdat aardappeltelers groot vertrouwen hebben in hun teeltadviseurs, is besloten om in eerste instantie niet de telers, maar hun adviseurs te voorzien van een systeem om op deze manier samen te leren werken met een adviesprogramma. In 2010 gaan daarom 35 teeltadviseurs aan de slag met een BOS-leverancier naar keuze. Er is door de adviseurs een keuze gemaakt tussen het programma Prophy (incl. GEWIS) van Agrovision of Plantplus van DACOM. De adviseurs hebben afgelopen periode een training gekregen in het werken met het adviesprogramma en worden dit jaar ondersteund als er vragen of problemen zijn. De teeltadviseurs voeren elk 5 percelen van vooruitstrevende aardappeltelers in en gaan dit teeltseizoen bij de advisering naar deze telers toe, uit van het adviesprogramma. Op deze manier gaan 35 adviseurs en 175 aardappeltelers dit jaar aan de slag met een adviessysteem, waarbij een sluitend spuitschema wordt aangeboden met daarbij de mogelijkheid om te komen tot kostenreductie en minder milieubelasting.

Eind 2010 zal deze aanpak worden geëvalueerd met de betrokken leveranciers en teeltadviseurs en zal gekeken worden of de aanpak in 2011 aangepast dient te worden.