GroenLinks Utrecht


Utrecht, 16 april 2010

Utrecht gaat voor een groene, open en sociale stad! College akkoord bereikt tussen GroenLinks, PvdA en D66

Groen, open en sociaal zijn de kernwoorden uit het nieuwe collegeprogramma. Met een investering van 26 miljoen krijgen de duurzaamheids-ambities een forse impuls. De meest kwetsbare Utrechters kunnen rekenen op een steuntje in de rug. Een open stijl van besturen is een rode draad in het gehele akkoord. GroenLinks is trots op dit met PvdA en D66 bereikte college-akkoord waar Mirjam de Rijk en Frits Lintmeijer als GroenLinks-wethouders goed mee aan de slag kunnen.

Groen
GroenLinks is blij met de grote aandacht voor duurzaamheid in het college-akkoord. Met een injectie van 26 miljoen euro kan de stad een flinke slag slaan in het behalen van de duurzaamheidsambities. Het groen in en om de stad krijgt met een investering van 2,2 miljoen een broodnodige kwaliteitsimpuls. De ambitie om dé OV- en fietsstad van het land te worden geeft de koers aan voor het verkeersbeleid van de komende jaren. Marry Mos:"Dit college wil de groei van de automobiliteit halveren. Dit is een flinke opgave waar we de komende jaren hard aan gewerkt moet worden. Het niet aanleggen van de Spoorlaan is daar een goede stap in."

Sociaal
In het nieuwe akkoord wordt geïnvesteerd in de kracht van mensen. De verder geplande bezuinigingen op welzijn worden met dit akkoord overbodig gemaakt. In de aanpak van de werkeloosheid in Utrecht komt er meer aandacht voor mensen die moeilijk aan werk komen, de werkelozen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt. Het nieuwe college heeft de opdracht om te komen met een banenplan dat 1200 Utrechters aan een baan helpt. Marry Mos:"Juist in deze financieel moeilijke tijden is het belangrijk dat de gemeente investeert in die mensen die het het hardste nodig hebben. Met dit akkoord willen we juist die mensen een steun in de rug geven en kansen bieden om zelf de draad weer op te pakken."

Participatie
Het is de ambitie van het nieuwe college om in de gehele gemeentelijke organisatie het wijkgericht werken centraal te stellen. Met een open aanpak waar participatie van bewoners, ondernemers en organisaties centraal staat maakt het college gebruik van alle kennis en kunde in de stad. Mos: "Deze nieuwe voeding vanuit de stad is belangrijk. Een voorbeeld van deze werkwijze zien we bij de afspraken over de herstructurering in de stad. Hierbij wordt er met de corporaties én de bewoners samen gezocht naar de meest optimale oplossingen."

Financiële uitdagingen
De gemeente Utrecht moet er voor zorgen dat de financiën op orde zijn. "Dat is een grote opgave", aldus fractievoorzitter Marry Mos. "De zoektocht naar ruimte voor bezuinigingen én het inzetten op onze ambities was een lastige puzzel, maar we hebben met dit akkoord daar met elkaar een goed evenwicht in gevonden." In de komende periode wordt gewerkt aan de omvorming van het gemeentelijk apparaat naar een slanke, ranke organisatie. Hierbij wordt vooral bezuinigd op de overhead en worden de uitvoerende diensten zoveel mogelijk ontzien. Marry Mos: "het is hierbij belangrijk dat we met de bezuinigingen zorgvuldig te werk gaan, zodat we er voor kunnen zorgen dat we geld besparen, een slagvaardige organisatie neerzetten én meer kunnen doen met minder."

Wethouders
Al eerder is aangegeven dat Mirjam de Rijk en Frits Lintmeijer de wethouderskandidaten van GroenLinks zijn. De portefeuille van Mirjam de Rijk bestaat uit de onderwerpen milieu en duurzaamheid, financiën, economische zaken en openbare ruimte. Frits Lintmeijer gaat zich richten op verkeer en luchtkwaliteit, cultuur, monumenten, internatonale- en regiozaken. Beide aankomende wethouders zien binnen de eigen portefeuilles grote kansen voor Utrecht. Mirjam de Rijk: "We willen van Utrecht dé groene en duurzame stad van Nederland maken. Bij alles wat we de komende vier jaar gaan doen, werken we aan een beter milieu en een beter klimaat. We gaan versneld huizen energiezuinig maken, meer duurzame energie opwekken en samen met het bedrijfsleven werken aan een duurzame Utrechtse economie." Frits Lintmeijer: "Op het gebied van verkeer en luchtkwaliteit valt er een wereld te winnen voor de stad. We gaan ons de komende periode flink inzetten voor de uitbreiding van het openbaar vervoer. Ook ga ik aan slag met investeringen in fietsvoorzieningen en slimme vormen van mobiliteit."

Ook fractievoorzitter en eerste college-onderhandelaar Marry Mos is trots op dit programma. "Het biedt prachtige kansen om de stad duurzaam, sociaal en groen te maken, met een schonere lucht voor iedereen. Wij gaan ons keihard inzetten om dit de komende vier jaar voor elkaar te krijgen."