Ingezonden persbericht


SPRINGDANCE 2010 opent met double bill van Hans van Manen en Mathilde Monnier

Van 16 tot 26 april 2010 vindt de 26e editie van SPRINGDANCE in Utrecht plaats. Op zaterdag 17 april is de officiële opening van het festival: zowel Hans van Manens choreografie Live, uitgevoerd door Het Nationale Ballet, als de nieuwe voorstelling Pavlova 3'23'' van de Franse choreografe Mathilde Monnier zijn in de Stadsschouwburg Utrecht te zien.

SPRINGDANCE 2010: Live
In 1979 - dan 31 jaar geleden! - vond een kleine paleisrevolutie in de Nederlandse dans plaats tijdens het Holland Festival; Van Manen liet een ballerina live op het podium dansen terwijl zij tegelijkertijd werd gefilmd. Die beelden werden op een groot videoscherm op het podium geprojecteerd. Met Live legde Van Manen voor het eerst een relatie tussen de waarneming van de toeschouwer en die van het oog van de camera. Bettina Masuch, artistiek directeur van Springdance, haalt bij de samenstelling van haar programma onder meer inspiratie uit Live. Masuch: "Inmiddels is er veel veranderd. We zijn gewend aan het gebruik van nieuwe media. De digitale cultuur is stevig ingebed in het culturele en dagelijkse leven in de (westerse) maatschappij. Technologieën zijn onderdeel geworden van cultuur en virtuele werelden zijn verweven geraakt met het 'echte' leven. Digitale informatie- en communicatietechnologieën bieden een andere en nieuwe kijk op het menselijke lichaam en de hedendaagse dans".

De revolutie van destijds wordt gekoppeld aan een nieuwe kijk op dans in de voorstelling Pavlova 3'23" van Mathilde Monnier. De Franse choreografe Mathilde Monnier maakte in 2009 Pavlova 3'23", waarbij de fysicaliteit van de ballerina ook als uitgangspunt is genomen. De voorstelling is gebaseerd op de mythische solo De Stervende Zwaan die in 1907 door Michel Fokine werd gemaakt voor de bekende danseres Anna Pavlova. Door tien dansers ten tonele te voeren, plaatst Mathilde Monnier de ballerina anno 2009 in een nieuw perspectief. Waar Van Manen technologie gebruikt om het beeld van de ballerina te vermenigvuldigen, vermenigvuldigt Monnier De Stervende Zwaan in de verschillende lichamen van tien dansers en danseressen.

Bezoekers van SPRINGDANCE kunnen een scala aan grensverleggende en experimentele voorstellingen verwachten. SPRINGDANCE 2010 is een verkenning van de betekenis van 'live en fysieke aanwezigheid' en van dans in een mediacultuur. Hoe authentiek is een dansend lichaam nog?

Over Springdance
Springdance staat internationaal bekend als een platform voor nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse dans en heeft een belangrijke voortrekkersrol in de presentatie van dansmakers uit de hele wereld. Wereldwijd is Springdance één van de belangrijkste showcases voor het nieuwe denken in de dans. Het festival loopt voorop bij de introductie van (jonge) nationale en internationale dansmakers.

SPRINGDANCE 2010
datum // vrijdag 16 t/m zondag 26 april
locaties // Utrecht - Stadsschouwburg, Theater Kikker, Huis a/d Werf, Akademietheater, Centraal Museum, Bak en andere. speciaal voor de bezoeker // Springdance heeft tijdens het festival een Kijkwijzer die bezoekers wegwijs maakt in het programma. Met de online community van Springdance www.springdance.nl/stage zoekt Springdance de interactie op met de bezoekers, makers, dansers en andere liefhebbers. informatie en kaartverkoop// www.springdance.nl Start kaartverkoop: 1 maart 2010

Voorjaar in Utrecht
Utrecht luidt het festivalseizoen in met drie internationale festivals in het voorjaar. Tweetakt, Springdance en Festival a/d Werf presenteren op verschillende plaatsen in de stad toonaangevende voorstellingen op het gebied van theater, hedendaagse dans en performances, muziek en beeldende kunst. Kijk voor het programma van de voorjaarsfestivals op de website van Tweetakt (20 t/m 28 maart) Springdance (16 t/m 26 april) en Festival a/d Werf (20 t/m 29 mei).