Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, maart 2010

SPRINGDANCE 2010 toont van 16 -26 april maar liefst 13 (wereld)premières in Utrecht

Van 16 tot 26 april 2010 vindt de 26e editie van SPRINGDANCE in Utrecht plaats. Tijdens het internationale festival voor hedendaagse dans en performance zijn tientallen voorstellingen te zien op diverse locaties. Als belangrijke voortrekker in de presentatie van dansmakers uit de hele wereld toont SPRINGDANCE dit jaar maar liefst vijf wereldpremières en acht Nederlandse premières van jonge en gevestigde dansmakers uit binnen- en buitenland. Choreografen als Lotte van den Berg, Keren Levi, Nicole Beutler, Pere Faura, Mathilde Monnier, Jeremy Wade en vele anderen laten hun nieuwste werk zien tijdens het tiendaagse festival. Naast de voorstellingen is er een filmprogramma in Filmtheater 't Hoogt en zijn er diverse lezingen over dans en performance. Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via www.springdance.nl.

Programma 2010
Bezoekers van SPRINGDANCE kunnen een scala aan grensverleggende en experimentele voorstellingen verwachten. SPRINGDANCE 2010 is een verkenning van de betekenis van 'live en fysieke aanwezigheid' en van dans in een mediacultuur. Op zaterdag 17 april opent het festival officieel in de Stadsschouwburg Utrecht met een double bill van Mathilde Monnier met Pavlova 3'23'' en Hans van Manens choreografie Live (1979), uitgevoerd door Het Nationale Ballet. De combinatie van 'echte' en 'geprojecteerde' beelden die in Live werd gebracht, maakte destijds veel los bij het publiek.

Tegenwoordig is 'liveness' en het direct tot de beschikking hebben van informatie en beelden aan de orde van de dag. Als het gaat om de digitale wereld zit men letterlijk op de eerste rij. Maar de digitalisering van het dagelijkse leven zorgt ook voor een gevoel van verlangen. Verlangen naar het 'echte', de unieke dingen die men zelf live meemaakt. Tijdens SPRINGDANCE 2010 reflecteren bekende choreografen als Meg Stuart, Philipp Gehmacher, Boyzie Cekwana, Rachid Ouramdane en Jeremy Wade op de dynamiek tussen digitalisering in het dagelijkse leven en de aanwezigheid van het menselijk lichaam als toevluchtsoord waar de 'echtheid' nog voelbaar is.

Naast gevestigde makers tonen jonge vernieuwende choreografen uit de hele wereld hun werk tijdens SPRINGDANCE 2010, zoals Keren Levi (ISR) met Envelopes, een ode aan het broeder- en zusterschap en Pere Faura (ESP/NLD) die met Coser y Cantar/Sewing and Singing bekende popsongs in een zinderend duet brengt. Adam Linder (AUS/DEU) beleeft zijn wereldpremière van Early ripen early rot; een danssolo langs vervallen lichamelijke landschappen. Linder is tevens als perfomer te zien in Meg Stuart's Do Animals Cry. Pieter Ampe en Guilherme Garrido (BEL) staan voor het eerst op Nederlandse bodem met hun werk Still Standing You, evenals Mandafounis en Mazliah (DEU, EL, CH) met P.A.D.. De lijst van premières wordt nog aangevuld door onder meer Jeremy Wade (USA/DEU) die terugkeert bij SPRINGDANCE met de Nederlandse première van There is no end to more.

Ook Philipp Gehmacher (AT) is een oude bekende; samen met Meg Stuart (USA/BEL) en Vladimir Miller (RUS/DEU) beleeft hij de wereldpremière van de performance installatie the fault lines. In dit werk staan twee lichamen en hun kwetsbaarheid centraal. (foto: Pieter Ampe & Guilherme Garrido/CAMPO, Still Standing You).

SPRINGDANCE extra
SPRINGDANCE 2010 heeft naast de voorstellingen een bijzonder filmprogramma in het Filmtheater 't Hoogt met exclusieve films van de Cinémateque de la Danse in Parijs. Verder zijn er diverse lezingen over dans en performance en presenteert SPRINGDANCE installaties van Manon de Boer (NLD/BEL) in het Centraal Museum, Ei Arakawa (USA/JAP) in Casco en, in samenwerking met BAK, Boris Charmatz (FR) in BAK. Op woensdag 21 april presenteert STRAAT jong urban danstalent de resultaten van de masterclass van choreograaf Hiroaki Umeda (JAP/NLD). STRAAT is een initiatief van Springdance, DOX en Het Lab om jong urban danstalent in Utrecht te ontwikkelen.

Filmtheater 't Hoogt is dit jaar het festivalcentrum van SPRINGDANCE. Van 12 tot 26 april is 't Hoogt het kloppend hart waar bezoekers alle informatie over de voorstellingen en lezingen kunnen vinden. Het festivalcentrum is tevens een ideale plek om andere bezoekers en deelnemers te ontmoeten.

SPRINGDANCE 2010
datum // 16 tot 26 april
locaties // Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Huis a/d Werf, Akademietheater, Centraal Museum, Nicolaïkerk, BAK, Filmtheater 't Hoogt, Casco, en andere locaties. speciaal voor de bezoeker // Springdance heeft tijdens het festival een Kijkwijzer die bezoekers wegwijs maakt in het programma, www.springdance.nl/kijkwijzer. Met de online community van Springdance www.springdance.nl/stage zoekt Springdance de interactie op met de bezoekers, makers, dansers en andere liefhebbers. Informatie en kaartverkoop// www.springdance.nl. (foto:Nicole Beutler- 1:Songs)

Over Springdance
Springdance staat internationaal bekend als een platform voor nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse dans en heeft een belangrijke voortrekkersrol in de presentatie van dansmakers uit de hele wereld. Wereldwijd is Springdance één van de belangrijkste show cases voor het nieuwe denken in de dans. Het festival loopt voorop bij de introductie van (jonge) nationale en internationale dansmakers.

Voorjaar in Utrecht
Utrecht luidt het festivalseizoen in met drie internationale festivals in het voorjaar. Tweetakt, Springdance en Festival a/d Werf presenteren op verschillende plaatsen in de stad toonaangevende voorstellingen op het gebied van theater, hedendaagse dans en performances, muziek en beeldende kunst. Kijk voor het programma van de voorjaarsfestivals op de website van Tweetakt (20 t/m 28 maart) Springdance (16 t/m 26 april) en Festival a/d Werf (20 t/m 29 mei).