Logopedisten tonen stembeweging op Werelddag van de Stem


WOERDEN, 20100415 -- Een vrouwelijke docent maakt wel twee miljoen stemplooitrillingen in een werkdag. Haar mannelijke collega maakt er in dezelfde spreektijd maar één miljoen. Omdat een man een octaaf lager spreekt dan een vrouw, trillen zijn stemplooien ongeveer de helft minder. Op Werelddag van de Stem (16 april) laat de beroepsvereniging voor logopedisten NVLF het publiek kennismaken met de werking van de stem. In de campagne Stem in Zicht wordt uitgelegd, en vooral ook zichtbaar gemaakt, wat er bij het spreken of zingen in de keel gebeurt, wat er mis kan gaan en hoe dit te voorkomen is.

Hoe zien stemplooien er nu eigenlijk uit? Hoe bewegen de stemplooien bij gefluister van geliefden, commando's van een militair, een toespraak van Obama of het huilen van een kind? Kun je het stemgeluid dat we produceren zichtbaar maken? Stem in Zicht geeft hierop antwoord. Behalve dat het leuk is om naar beelden van de stem te kijken, geeft het ook inzicht in de werking van de stem.
Veel mensen zijn van hun stem afhankelijk, maar gebruiken hem zonder iets van de techniek te weten. Leraren, verkopers, medewerkers van call centra of zangers gebruiken allemaal hun stem intensief. Zij spreken vaak lang achter elkaar en op groot volume of met stemverheffing. De stemplooien zijn erop gebouwd om de botsingskrachten die vrijkomen bij het trillen op te gevangen. Maar dat kan niet onbeperkt. Bij overmatige belasting ontstaat dan ook de kans op schade aan de stemplooien.

Steeds meer logopedisten werken met zichtbare geluidssignalen van de stem op de computer. KNO-artsen en foniaters (KNO-artsen gespecialiseerd in stem) bekijken de stembanden met een camera. De behandeling van stemproblemen is dankzij beeldopnamen sterk verbeterd omdat afwijkingen zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Stem in Zicht legt uit met welke technieken dit tegenwoordig gebeurt.
In de campagne wordt ook gewezen op hoe je stemklachten kan voorkómen. Alle informatie staat op www.ieder1stem.nl.





Ingezonden persbericht