AMD Alliance International: Eerste schattingen ooit van de totale kosten door verlies van gezichtsvermogen vandaag bekend gemaakt

Slechtziendheid legt een enorme last op de gezondheidszorg en de economie wereldwijd

WENEN--(BUSINESS WIRE)-- 20100416 --

Samenvallend met haar Global Congress gehouden in Wenen deze week, heeft AMD Alliance International (AMDAI) de allereerste ramingen van de totale kosten wereldwijd door verlies van gezichtsvermogen vandaag vrijgegeven -- bijna $3 triljoen dollars ($2.954 miljard dollars, €2.189 miljard euro) voor de 733 miljoen mensen die wereldwijd leven met een verminderd gezichtsvermogen en blindheid in 2010.1 Alleen in Europa2 lopen de directe kosten van verminderd gezichtsvermogen op tot $512 miljard dollar (€377 miljard euro), terwijl de indirecte kosten in totaal $181 miljard dollar (€134 miljard euro) zijn in deze regio.

Nog belangrijker is dat deze kosten dramatisch zullen toenemen tot en met 2020, tenzij er wereldwijd effectieve preventie- en behandelingsstrategieën worden aangenomen. De huidige kosten omvatten de directe uitgaven aan gezondheidszorg, informele thuiszorgtijd, verlies van productiviteit en inefficiënties in de verhoging van de belastinginkomsten om de gezondheidszorg te financieren.

"De bevindingen van deze studie vertegenwoordigen de meest definitieve gegevens die er beschikbaar zijn over de wereldwijde kosten door verlies van gezichtsvermogen," aldus professor Alan Cruess, professor en hoofd Afdeling Oogheelkunde, Dalhousie University (Canad), en voorzitter van het AMD Alliance International Scientific Advisory Panel. Dr. Penny Hartin, CEO van World Blind Union, voegt hieraan toe: "We weten dat met de voortgaande bevolkingsgroei deze kosten steeds meer zullen toenemen en de mondiale systemen voor gezondheidszorg zullen overbelasten, tenzij we nu preventieve maatregelen nemen. Dit baanbrekende onderzoek geeft ons de hulpmiddelen die we nodig hebben voor de voortzetting van belangenbehartiging bij de Verenigde Naties en regeringen."

Aanbevelingen voor de vermindering van de ziektelast

De last van een verminderd gezichtsvermogen die in het rapport genoemd wordt, kan worden verlicht door een spoedige invoering van nationale gezondheidsplannen ten behoeve van het gezichtsvermogen die effectieve strategieën voor de preventie, behandeling en revalidatie van slecht zicht omvatten. Voorstanders van een beter gezichtsvermogen en deskundigen op het gebied van blindheidspreventie bij AMD Alliance International en de World Blind Union maken zich samen sterk voor de volgende vijf belangrijke aanbevelingen:

  • Frequente screening van mensen met diabetes en ouderen die een hoger risico bezitten van retinopathie, maculadegeneratie en glaucoom;
  • Meer onderwijs in cataractchirurgie voor artsen in ontwikkelingsregio's;
  • Grotere beschikbaarheid van betaalbare brillen om refractieve afwijkingen te corrigeren;
  • Financiering en distributie van medicijnen om rivierblindheid en trachoom in getroffen bevolkingsgroepen te behandelen;
  • Vroegtijdige behandeling van kinderoogziekten, met inbegrip van cataract en glaucoom.

Het rapport kijkt ook naar de kosten van verlies van gezichtsvermogen in verband met specifieke oogaandoeningen. Het AMDAI-onderzoek vermeldt dat alleen al de wereldwijde kosten van slechtdziendheid als gevolg van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (Age-related Macular Degeneration, AMD) $343 miljard dollar bedragen, inclusief $255 miljard dollar directe gezondheidszorgkosten. Over AMD wordt gemeld dat het een groter deel bijdraagt aan de economische lasten in ontwikkelingslanden, waar zowel de levensverwachting als de kosten voor gezondheidszorg hoger zijn.

De studie schatte tevens de wereldwijde gezondheidslast van slechtziendheid met behulp van levensjaren gecorrigeerd voor beperkingen (disability-adjusted life years, DALY's), de meeteenheid die wordt voorgestaan door de WHO. Vermeld wordt dat in de gehele wereld mensen met een visuele handicap worden beroofd van het equivalent van 118 miljoen gezonde levensjaren (DALY's) als gevolg van arbeidsongeschiktheid en vroegtijdig overlijden in 2010, met AMD als oorzaak van 6 miljoen van deze DALY's. Het rapport stelt dat indien de huidige trends zich voortzetten, deze gezondheidslast zal stijgen tot 150 miljoen DALY's in 2020.

"IAPB prijst AMD Alliance International en Access Economics voor het uitvoeren van deze belangrijke studie. Het rapport geeft verder bewijs van de enorme kosten en de negatieve gevolgen van blindheid en slechtziendheid op de mondiale economie," aldus Peter Ackland, CEO van het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid (IAPB). "De ironie is dat 80% van de blindheid kan worden vermeden en dat de beproefde oplossingen voor dit grote wereldwijde gezondheidsprobleem direct beschikbaar zijn via het VISION 2020-programma. De kosten van de invoering van deze oplossingen zouden een klein deel zijn van de $3 triljoen dollar, het door dit rapport geschatte bedrag van de jaarlijkse wereldwijde kosten van slechtziendheid. Bijgevolg onderschrijft het IAPB ten volle de oproepen tot actie gedaan door de AMD Alliance en dringt erop aan dat iedereen die betrokken is bij ontwikkeling en armoedebestrijding dit rapport leest."

"Hoewel de gezondheidszorgkosten als gevolg van slechtziendheid reeds eerder vermeld zijn voor afzonderlijke landen, is dit de eerste studie die naar een mondiale kostenraming streeft vanuit een maatschappelijk perspectief," zegt Steve Winyard, hoofd Openbare Orde bij RNIB, economisch adviseur en voormalig voorzitter, AMD Alliance International. "Naast de directe kosten van gezondheidszorg, zijn er aanzienlijk kosten als gevolg van een domino-effect voor regionale economieën die niet mogen worden genegeerd. Sterker nog, we schatten dat 17% van de totale wereldwijde kosten te wijten zijn aan het verlies van productiviteit in de mensen die leven met een handicap, aan vroegtijdig overlijden als gevolg van een visuele handicap en aan de waarde van informele thuiszorgtijd. Onze resultaten wijzen op de enorme wereldwijde kosten van verlies van gezichtsvermogen en de noodzaak om de oorzaken aan te pakken vanuit een mondiaal perspectief. We kunnen het ons niet veroorloven om nog langer te wachten."

– EINDE –

Over AMD Alliance International en het rapport van Access Economics

AMD Alliance International is de enige internationale organisatie ter wereld die uitsluitend gewijd is aan de bevordering van het bewustzijn, de behandeling en het onderzoek naar maculadegeneratie, de voornaamste oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen in de ontwikkelde wereld. Wij zijn een lidmaatschapsorganisatie bestaande uit 's werelds leidende organisaties voor gezichtsvermogen, ouderen en onderzoek uit 25 landen.

Dit rapport, ontwikkeld door Access Economics voor AMD Alliance International, schat de directe kosten, indirecte kosten en gezondheidslasten van verminderd gezichtsvermogen van 2010 tot en met 2020, en omvat een reeks gevoeligheidsanalyses. De studie maakt gebruik van een scala aan mondiale gezondheids- en economische indicatoren om gegevens te extrapoleren tussen regio's en een "beste schatting" te geven van de wereldwijde last van verlies van gezichtsvermogen. Dit persbericht bevat informatie afkomstig uit de resultaten voor het basisgeval. Zowel een samenvatting als het volledige rapport kunnen online worden geraadpleegd op www.amdalliance.org of op verzoek bij het hieronder genoemde mediacontact.

REFERENTIES

1. Access Economics, geprepareerd voor AMD Alliance International, 'The Global Economic Cost of Visual Impairment', maart 2010 (alle kosten zijn gemeld in Amerikaanse dollars uit 2008)

2. Europa zoals gedefinieerd door de WGO Europese Regio, bestaande uit 52 lidstaten in West-, Oost- en Zuid-Europa, evenals Centraal-Azië

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
AMD Alliance International
Voor meer informatie of om een
media-interview af te spreken, gelieve contact op te nemen met:
B&K - Bettschart&Kofler, Wenen
Dr. Birgit Kofler of Mw. Daniela Pedross, MA
Tel: +43-1-3194378-131
Mobiel: +43-676-6368930
E-mail: kofler@bkkommunikation.com

of pedross@bkkommunikation.com