Topvoetballers en BN'ers voetballen voor goed doel


Op vrijdag 16 april in Jan Louwers Stadion

EINDHOVEN, 20100323 -- Een groot aantal ex-eredivisiespelers gaat op vrijdag 16 april een benefietwedstrijd spelen. De opbrengst van de wedstrijd komt ten goede aan de stichting Energy4All, een organisatie die zich inzet om geld te verzamelen voor onderzoek naar zeldzame energiestofwisselingsziekten.

FC Eindhoven omarmt dit initiatief. De wedstrijd wordt gespeeld in het Jan Louwers Stadion, voorafgaande aan de Jupiler-Leaguewedstrijd tussen FC Eindhoven en De Graafschap. Tegenstander van het `Energy4AllStars-team' is een selectie van VV Riethoven. De wedstrijd begint om 18.00 uur.

Bekenden
Inmiddels hebben diverse aansprekende ex-eredivisie spelers en bekende Nederlanders hun toezegging gedaan. o.a. Luc Nilis, Berry van Aerle, Hans van Breukelen, Erwin Koemen, Ronald Koeman, Glenn Helder, John de Jong, Stan Valckx, Danny Muller, Henk Fräser, Twan Scheepers, Anton Janssen, Björn van der Doelen, Ernest Faber, Chris van der Weerden, Bas Muijs en Jochem van Gelder.
Ex-PSV-speler Twan Scheepers is al enige jaren ambassadeur van de stichting Energy4All. "Op dit moment lijden zo'n 500 kinderen in Nederland aan deze stofwisselingsziekte. De kindersterfte is bij deze ziekte hoger dan bij kinderkanker. Daar moet dus iets aan gedaan worden en daar is heel hard geld voor nodig", zegt Scheepers.

Ziekte
In Nederland worden per week één tot twee kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte ook wel mitochondriële ziekte genoemd. Heel simpel gezegd hebben ze een defecte batterij: hij laadt heel langzaam op, is maximaal halfvol, snel weer leeg en beschadigt het lichaam met zijn afvalstoffen. Bij de mildste vorm betekent het dat patiënten vaak erg moe zijn en verschillende lichamelijke klachten hebben. De helft van de kinderen komt voor hun tiende levensjaar te overlijden.
Alles draait op energie in je lichaam en de mitochondriën zijn als het ware de energiecentrales in ons lichaam. Zij maken van ons eten energie om onze batterij weer goed op te laden en zijn een belangrijk onderdeel van onze stofwisseling. Die energie zorgt dat organen functioneren en laat bijvoorbeeld de spieren goed bewegen. Door een fout in het DNA werken de mitochondriën bij iemand met een energiestofwisselingsziekte niet goed. U zult zich kunnen voorstellen dat dergelijke complexe cellulaire systemen kwetsbaar zijn en dit tot meer of minder grote problemen kan leiden. Omdat mitochondriën in vrijwel alle lichaamscellen aanwezig zijn, zal een falen van de normale energievorming leiden tot een verstoring van alle organen en weefsels.

Onderzoek
Voor het doen van gericht onderzoek naar behandelmethoden en geneeswijzen is heel veel geld nodig. Daar spant de stichting Energy4All zich al jaren voor in. Met een aantal ambassadeurs als Twan Scheepers, Jochem Myer en Jochem van Gelder. "Met 20 miljoen Euro kan er flink wat onderzoek gedaan worden en dat levert dan ook zeker resultaat op", zegt Twan Scheepers. "Met de organisatie van de benefietwedstrijd willen wij ons steentje daaraan bijdragen".

Stichting Energy4All





Ingezonden persbericht