György Konrád opent Filosofisch festival De vrijheid van Nijmegen


Maand van de Filosofie

NIJMEGEN, 20100330 -- Het Soeterbeeck Programma, de Faculteit der Filosofie en Cultuur op de Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een filosofisch festival met György Konrád, de vermaarde Hongaarse schrijver, als hoofdspreker. Verder maken grote denkers, bekende publicisten, filosofen en theatermakers van dit filosofische festival een afwisselende avond die voor iedereen wat te bieden heeft. Het festival vindt plaats op vrijdag 16 april 2010 van 20.00 - 01.00 uur in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1. www.ru.nl/maandvandefilosofie

Met o.a.:
- Hoofdlezing over vrijheid door György Konrád, Hongaars schrijver, dissident onder het communistische regime en bekend pleitbezorger voor individuele vrijheid.
- Gesprek over vrijheid onder communisme en nazisme met György Konrád en Dirk Verhofstadt, Vlaams publicist en kernlid van de links-liberale denktank Liberales.
- Theatervoorstelling over artistieke vrijheid door Theater Pluim.
- Discussie over de vrijheid van meningsuiting met filosoof Rob Wijnberg, opinieredacteur en columnist van NRC Next, en Bas van Stokkom, socioloog en onderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de RU en auteur van Mondig tegen elke prijs.
- Interview met beelden uit het stripalbum Filosofie in beeld, met striptekenares Margreet de Heer en sociaal-politiek filosoof Jeroen Linssen over de relatie tussen filosofie en strips.
- Tegendraadse lezing over de vrijheid van mens en dier door René ten Bos, hoogleraar Filosofie van de Managementwetenschappen aan de RU.
- Muziek, woord en film met De Gebroeders Meester, de altijd redetwistende filosofen.
- Gesprek over de maakbaarheid van de mens met Jenny Slatman, filosoof verbonden aan de UvT en UM en fysiotherapeut, en Christoph Lüthy, hoogleraar Wetenschapsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van De Jonge Akademie.
- Dennis Gaens, schrijver van proza en poëzie en programmamaker bij De Wintertuin, draagt voor uit eigen werk. Onlangs werd hij derde bij de dichtwedstrijd van het radioprogramma Met het oog op morgen met zijn door Komrij geprezen gedicht "Let them eat cake".
- Vertoning van de semi-documentaire Metalosis Maligna van Floris Kaayk, waarna Luca Consoli, universitair docent Wetenschap en samenleving aan de RU, vertelt over de grenzen van mens en technologie.
- Lezing over vrijheid door Ger Groot, hoogleraar Filosofie en literatuur aan de RU, medewerker voor filosofie en literatuur bij NRC Handelsblad en columnist van Trouw.
- Prikkelende column door kinderboekenschrijver Thijs Goverde (De purperen koningsmantel, De wraak van de meesterdief) over filosofie en vrijheid in de boeken van Harry Potter.
- Lagerhuisdebat met studenten en scholieren o.l.v. De Gebroeders Meester.
- Afsluitende column door Ron Welters, docent Philosophy and science studies aan de RU en eetcolumnist.
- Feest in het Cultuur Café.

Deelnemen ¤ 15,- | medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 7,50 | studenten RU en scholieren gratis

Stel na de openingslezing door Konrád de ideale avond samen met een overvol programma in drie zalen en een afsluitend feest. Kom naar De vrijheid van Nijmegen en ontdek de grenzen van de vrijheid.

Meer informatie en inschrijven www.ru.nl/maandvandefilosofie





Soeterbeeck Programma