Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 april 2010

Studenten simuleren parlement: Leiders in Kamer of kabinet?

Gepubliceerd op 8 april 2010

De Universiteit van Amsterdam organiseert op vrijdagmiddag 16 april het simulatiespel 'Tussen Twee K's' in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Tijdens deze simulatie kruipen geschiedenisstudenten van vijf universiteiten in de rol van politici anno 2025 en onderzoeken zij de betekenis van leiderschap in de politiek. Burgermeester van Almere en voormalig minister Annemarie Jorritsma en PvdA-senator Klaas de Vries doen mee aan het simulatiespel. Centraal staat de vraag wat werkt beter: als partijleiders in de Kamer blijven zitten of als zij minister worden in Vak K?

In de geschiedenis is deze vraag vaak gesteld en verschillend beantwoord. Zo bleven leiders als Carl Romme, Norbert Schmelzer en Frits Bolkestein in de Kamer, maar prefereerden vele anderen het ministerschap. In de aanloop naar de verkiezingen is de vraag actueel. Verschillende partijen staan tegenover elkaar in deze kwestie en alle recente wisselingen in het partijleiderschap maken de discussie ingewikkelder, maar ook noodzakelijker.

Twee scenario's

Politici kunnen niet zo vrij experimenteren als wetenschappers. Tussen Twee K's is door de UvA ontwikkeld om een deur in het leiderschapsdebat te openen door de volksvertegenwoordigers van morgen op de zaken vooruit te laten lopen. Gesitueerd in het jaar 2025 spelen bevlogen geschiedenisstudenten van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen twee scenario's over fictieve maar realistische wetsvoorstellen. In het eerste scenario blijven de leiders in de Kamer. De Kamer ontvangt vervolgens een minister die wel verbonden is aan de coalitie, maar die onafhankelijk van de Kamerfracties opereert. In het tweede scenario zitten de coalitieleiders zelf als ministers in vak K en zijn de achterblijvers verantwoordelijk voor het uitdragen van de partijstandpunten.

Fictieve politieke partijen

De studenten vertegenwoordigen vijf fictieve politieke partijen met een knipoog naar de werkelijkheid. Brengt Sociaal! de coalitie aan het verstand dat studenten niet de dupe mogen zijn van bezuinigingen in de wet Studie-Definanciering? Tast het regeerakkoord de autonomie van de Vereniging voor Neo-Conservatisme niet te veel aan? En is die vrijheid wel verantwoord genoeg voor het Gelovig Appèl? Houdt het Vrijzinnig Liberaal Verbond de boel bij elkaar of laat zij dat aan het initiatief van de burger over? En krijgt die burger volgens Lijst Populus een punthoofd van de Obesitas-wet?

Tussen Twee K's kent geen verliezers, wel een winnaar. Een vakjury wijst de partij aan die het Kamerdebat het beste speelt. De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, heet de deelnemers welkom. PvdA-senator Klaas de Vries vervult tijdens het simulatiespel de rol van voorzitter en burgemeester van Almere en voormalig minister Annemarie Jorritsma vervult de rol van minister. Historicus Jouke Turpijn bedacht en presenteert de simulatie.

Tussen Twee K's heeft plaats op vrijdag 16 april, aanvang 13.30 uur.
Locatie: Oude Zaal van de Tweede Kamer, Binnenhof 1a, Den Haag. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor toeschouwers. Geïnteresseerden kunnen (t/m uiterlijk vrijdag 9 april) contact opnemen met Iris de Geus, e-mail: i.dgeus@tweedekamer.nl.