Ingezonden persbericht


Heringericht plein Schagen heeft toegevoegde waarde voor scholen én buurt

Wethouder Hans Heddes opent ZoneParc
in Schagen op uiterst sportieve wijze

Onderwijswethouder Hans Heddes van de gemeente Schagen verricht op vrijdag 16 april op sportieve wijze de officiële opening van het Schager ZoneParc. De wethouder wordt door de schooljeugd uitgenodigd voor een estafette, waarmee het plein officieel in gebruik wordt genomen. Het schoolplein van drie Schager basisscholen en een BSO is gerealiseerd door ZoneParc Foundation Nederland (ZPFN). Het heringerichte plein heeft een uniek concept en kan worden gebruikt door kinderen (en volwassen buurtbewoners) binnen en buíten schooltijd.

Op de betreffende scholen is sprake van een zeer diverse groep kinderen. Voor wat betreft de leeftijden, voorkeuren voor activiteiten en ontwikkeling moest er bij de inrichting van het gezamenlijke plein dus aan verschillende eisen worden voldaan. Er was behoefte aan een plein dat uitnodigt tot spelen, met een gevarieerd aanbod aan spelmogelijkheden. Daarnaast moest er voldoende structuur en duidelijkheid zijn om de kinderen samen te kunnen laten spelen. Om die reden is gekozen voor het concept ZoneParc.

Kleinere speeltoestellen en nieuw sport- en speelmateriaal Het ZoneParc omvat drie zones: een gele zone ('Rust-zone'), een blauwe zone ('Multi-activiteiten-zone') en een rode zone ('Sport-zone'). Op het heringerichte plein zijn onder meer kleinere speeltoestellen geplaatst, zoals doeltjes en een ballenvanger. De scholen (de Tender, de Nico Tinbergenschool en de Burgemeester de Wildeschool) hebben eveneens de beschikking gekregen over nieuw sport- en speelmateriaal.

Leerlingen uit de bovenbouw hebben een speciale training gehad om mee te kunnen helpen bij een goed verloop van de pauzes. Bovendien ondersteunen deze zogenoemde ZoneParc Helden activiteiten voor de kinderen op het plein.

Innovatieve pauzemomenten, overblijfperiodes en naschoolse activiteiten Het ZoneParc is bedoeld voor innovatieve pauzemomenten, overblijfperiodes en naschoolse activiteiten. Maar ook kan het plein, in samenwerking met organisaties en instanties in de buurt, 's avonds en in de weekeinden worden gebruikt voor uiteenlopende buurtactiviteiten. Het project, dat een toegevoegde waarde heeft voor de scholen en de hele buurt, wordt gesteund door Wooncompagnie en Huurdersvereniging DOS. Voor de realisatie van het ZoneParc hebben Wooncompagnie, DOS en de scholen samengewerkt met de gemeente Schagen en de buitenschoolse opvang.

Noot voor de redactie (