Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Delft, 12 april 2010

Eerste TOP's openen in het Groene Hart

Op vrijdag 16 april a.s. wordt in Nieuwkoop de eerste TOP van het Groene Hart geopend. De afkorting TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Dit is een startpunt voor fietsers en wandelaars die het Groene Hart willen verkennen. De TOP's zijn altijd goed bereikbaar per auto, beschikken over voldoende gratis parkeergelegenheid, zijn gelegen nabij horeca en nabij diverse bewegwijzerde fiets- en wandelroutes.

De openingshandeling wordt verricht door gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls en burgemeester Frans Buijserd van de gemeente Nieuwkoop. Met de TOP in Nieuwkoop, worden symbolisch ook een TOP in Roelofarendsveen en een TOP in Nieuwpoort geopend.

Van afstand herkenbaar
Een TOP is van afstand herkenbaar aan een groene stalen riethalm van 5,5 meter hoog. Naast dit herkenningspunt vindt u bij een TOP ook informatiepanelen waarop de (bewegwijzerde) fiets- en wandelroutes in de omgeving zijn aangegeven, een bankje en een fietsbeugel. Een TOP ligt altijd bij een parkeerplaats en de route ernaartoe is goed bewegwijzerd. Hiermee is een TOP dus een goed startpunt voor fietsers of wandelaars die van de natuur van het Groene Hart willen genieten.

Interactief via de mobiel
Behalve dat een TOP ter plekke informatie biedt over fiets- en wandelroutes en bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving, is het met een moderne smartphone ook mogelijk om via een QR-code (soort streepjescode) op het TOP paneel direct verbonden te worden met de TOP website. Hier kan de recreant ook niet-bewegwijzerde routes downloaden of de laatste informatie vinden over bijvoorbeeld evenementen nabij de betreffende TOP.

Een netwerk van TOP's
In de loop van 2010 en 2011 zullen er in het Groene Hart ongeveer 15 TOP's geplaatst worden. Andere plaatsen waar een TOP zal komen, zijn onder andere: Hoornaar, Ameide, Oud-Alblas, Gorinchem en Teylingen. In het oosten van het land wordt al sinds 2000 met succes gebruik gemaakt van het TOP-concept.

Samenwerking
De TOP's in het Groene Hart worden geplaatst op initiatief van het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme en in samenwerking met Programmabureau het Groene Hart, het Groene Hart Bureau voor Toerisme, Regio-VVV Zuid-Holland Zuid, de ANWB en het voormalige Rijnstreekberaad. Realisatie van de TOP's is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland en de TOP-gemeenten.

Meer informatie
Voor meer informatie over de TOP's in het Groene Hart kunt u terecht op www.topgroenehart.nl