Gemeente Tilburg

Manifestatie tegen armoede en sociale uitsluiting
op 16 en 17 april

Kaartverkoop Festival Mundial voor Tilburgse minima van start

Tilburg is één van de 25 Nederlandse gemeenten die meedoen aan de Stedenestafette over armoedebestrijding en sociale uitsluiting. Tilburg is de derde stad die wordt aangedaan door de estafette. Prominente wetenschappers, politici en opiniemakers gaan op 16 april tijdens een 'expertmeeting' met elkaar in debat. Voorafgaand aan het debat wordt voor het eerst de Gerrit Poels prijs uitgereikt aan de beste Tilburgse initiatieven tegen armoede. Op zaterdag staat de manifestatie in het teken van het smartlappenfestival, een festival voor en door minima uit heel Nederland.
"We lopen al lange tijd voorop met allerlei maatregelen om de positie van Tilburgse minima te verbeteren", vertelt demissionair wethouder Paul Huijgen (sociale zaken en armoedebeleid). "Op 16 en 17 april kunnen we dat laten zien. Op deze dagen willen we ook samen met onze partners de lokale agenda nog meer vorm geven. En concrete afspraken maken om armoede nog verder tegen te gaan, zowel in de stad als de rest van het land en zelfs Europa."
Debat en Gerrit Poels prijs
Op vrijdagmiddag geven enkele experts hun visie op armoedebeleid: Hans Spekman (Tweede kamerlid van de PvdA), Harrie Verbon (econoom van de Universiteit van Tilburg), Monica de Coninck (Schepen van Antwerpen) en Gerjoke Wilmink (directeur Nibud). Deze experts gaan na hun inleiding samen met de zaal in debat, onder leiding van Marco Wilke (SER kroonlid). Centrale vraag tijdens het debat: Waar ligt de balans tussen de zorgplicht van de overheid en de verwachte zelfredzaamheid van burgers? Het debat vindt plaats in MFA het Zuiderkwartier.
Voorafgaand aan het debat wordt de Gerrit Poels prijs uitgereikt, aan de vier beste Tilburgse initiatieven tegen armoede. Er zijn 13 projecten genomineerd. Uit die 13 projecten heeft een deskundige jury vier winnaars gekozen. Zij krijgen alle vier een geldprijs ter waarde van 1.000 euro. De winnaars zijn gekozen door een jury die bestaat uit: Jan van Eijck (GGD Hart voor Brabant), Rob van den Ende (Rabobank Tilburg e.o.), Sandra Franken (raadslid Groen Links) en Karin Smeets (programmamanager armoedebeleid van de gemeente).
Alternatief Smartlappenfestival
Op zaterdag 17 april is er een alternatief smartlappenfestival door en voor minima uit heel Nederland. Het festival vindt plaats in de Hall of Fame in Tilburg, van 13.30 tot 16.30 uur. De deelnemende gelegenheidskoren schrijven zelf teksten op bestaande smartlappen en uiten op die manier hun woede en frustratie over de positie van arm Nederland. De toegang tot dit festival is gratis. In de pauze van het smartlappen festival (om 14.15 uur) wordt letterlijk en figuurlijk de portefeuille armoedebeleid van wethouder Paul Huijgen overgedragen aan de beoogde wethouder armoedebeleid Jan Hamming.

Tegelijkertijd met het smartlappenfestival vindt er in de Hall of Fame een "meedoenmarkt" plaats, waar informatie gegeven wordt over alle leuke dingen die minima kunnen doen van de 70 euro die ze in het kader van de meedoenregeling krijgen. Kaartverkoop Festival Mundial met Meedoenregeling
Op zaterdag 17 april gaat ook de voorverkoop voor minima van Festival Mundial op 19 en 20 juni 2010 van start. Voor 7,80 euro kunnen zij een weekendkaartje kopen. De kosten voor de aanschaf van het weekendkaartje kunnen minima bekostigen via de meedoenregeling. De gemeente Tilburg en Mundial Productions betalen de rest. De reguliere prijs voor een weekendkaartje is 25 euro in de voorverkoop en 40 euro aan de kassa.
Iedere Tilburger met een minimuminkomen krijgt 70 euro van de gemeente om leuke dingen mee te doen. Goedkopere kaartjes voor Festival Mundial is één van de mogelijkheden.
Landelijke Stedenestafette
De Tilburgse armoedemanifestatie is onderdeel van de landelijke Stedenestafette; een initiatief van MOVISIE, Divosa, het Verwey-Jonker Instituut, Sociale Alliantie en de gemeente Utrecht. 2010 is het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. In dit kader organiseren 25 gemeenten een manifestatie om uiteindelijk de lokale opbrengsten te presenteren aan landelijke en Europese stakeholders tijdens de slotconferentie aan het eind van dit jaar.

Voor het volledige programma van de Tilburgse Manifestatie tegen armoede: twitter.com/gemeentetilburg.
Voor meer informatie over de stedenestafette:
www.stedenestafette.nl.
Voor meer informatie over het smartlappenfestival: http://www.ave-koor.nl/smartlap.info/.