Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidse actie tegen werving van bewakers voor illegalengevangenissen

Op vrijdag 16 april 2010 organiseren Doorbraak en sympathisanten in Leiden een actie bij de uitzendbedrijven Randstad en Adecco vanaf 11:00 uur. Die bedrijven werven voor het particuliere bewakingsbedrijf Group4Securicor "detentietoezichthouders" die worden ingezet in illegalengevangenisssen, waaronder die in Alphen aan den Rijn. In deze gevangenissen worden mensen zonder verblijfsrecht maandenlang onder een uiterst streng regime opgesloten, zonder dat ze iets misdaan hebben. Door bewakers te werven werken Randstad en Adecco doelbewust mee aan het mensonwaardige overheidsbeleid tegen illegaal gemaakte mensen. Als zij niet zouden meewerken, zou het een stuk moeilijker worden voor Group4Securicor om bewakers te vinden.

De activisten vinden dat geen enkel bedrijf medewerking zou moeten verlenen aan de uitvoering van het schandalige opjaag-, opsluit- en uitzetbeleid. Alle illegalengevangenissen moeten worden gesloten, en alle bedrijven moeten hun medewerking aan dat beleid stopzetten. Illegalengevangenissen maken deel uit van het beleid van staten om migratie zoveel mogelijk te beheersen. In het belang van het kapitalistische economie worden de meeste migranten en vluchtelingen door de overheid afgewezen. Slechts degenen die bruikbaar zijn voor de economie, krijgen tijdelijk verblijfsrecht.

De actie richt zich ook tegen de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Steeds meer arbeid in steeds meer sectoren, waaronder de beveiligingsindustrie, wordt verricht door flexwerkers. Uitzendkrachten worden slecht betaald, staan onder hoge werkdruk, hebben een onzekere rechtspositie, en worden vaak het eerst weer ontslagen. Om voldoende winst te kunnen boeken moeten de loonkosten van "de detentietoezichthouders" zoveel mogelijk worden gedrukt. Daarvan zijn uiteindelijk de gevangen mensen zonder verblijfsrecht het meest het slachtoffer.

De actie vindt van 11:00 tot 12:00 uur plaats bij het filiaal van Randstad, Schuttersveld 9, en van 12:00 tot 13:00 uur bij het filiaal van Adecco, Haarlemmerstraat 1. Tijdens de actie delen de activisten folders uit en eisen ze van Randstad en Adecco dat de werving van bewakers voor illegalengevangenissen per direct wordt gestopt. De actie in Leiden maakt deel uit van een landelijke actiedag tegen Randstad en Adecco, georganiseerd door diverse actiegroepen. In Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Emmen vinden vergelijkbare acties plaats.

De linkse basisorganisatie Doorbraak is actief tegen racisme en migratiebeheersing. De organisatie geeft een tweemaandelijkse krant uit, ondersteunt migranten en vluchtelingen met en zonder verblijfsrecht, neemt deel aan activiteiten tegen de rechts-populisten Geert Wilders en Rita Verdonk, en is betrokken bij de strijd van schoonmakers en anderen aan de onderkant van de arbeidsmarkt voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden.

Geen mens is illegaal!
Stop het uitsluiten, opjagen, opsluiten en uitzetten van migranten en vluchtelingen!

MEER INFORMATIE

Doorbraak: .

Illegalengevangenissen:
Marktwerking in de gevangenisindustrie ­
Dagelijkse repressie in de Alphense illegalenbajes ­ Illegalengevangenissen in Nederland ­
Een gevangenis voor verschoppelingen ­



Ingezonden persbericht