Gemeente Hattem

Persbericht

Hattem, 13 april 2010

Viering bevrijding Hattem

Op 16 april a.s. wordt er door basisschoolleerlingen weer stil gestaan bij de bevrijding van Hattem op 18 april 1945. Omdat 18 april op een zondag valt, wordt de bevrijding op vrijdag 16 april herdacht.

Zoals elk jaar wordt ook dit jaar het monument aan de Zuiderzeestraatweg geadopteerd door groep 8 van een basisschool uit Hattem. Dit jaar is Het Palet aan de beurt. Op vrijdag 16 april wordt er met de groep een ochtend lang stil gestaan bij de tweede wereldoorlog en de bevrijding van Hattem.

's Ochtends worden de leerlingen ontvangen op het stadhuis door de burgemeester. Daarna maken zij kennis met de heer Cornelissen die het een en ander zal vertellen over de oorlog en zijn ervaringen daarin als Joodse jongen. Daarna vertellen de gebroeders Visser wat meer over hun ervaringen en belevenissen tijdens de oorlog.

Na de verhalen op het stadhuis worden er bloemen gelegd bij de Dijkpoort en de synagoge waar de heer Cornelissen ook bij aanwezig zal zijn. Vervolgens gaan alle leerlingen op de fiets naar het monument aan de Zuiderzeestraatweg. Daar vindt een plechtigheid plaats waarbij gedichten voorgelezen worden. Alle leerlingen leggen een witte roos neer bij het monument en er wordt een krans neergelegd. Terug op het gemeentehuis wordt er een presentatie gegeven over het Zuiderzeestraatwegmonument in aanwezigheid van de initiator van het monument, de heer Stalenburg.

Tijdens de herdenking van de bevrijding van Hattem op 16 april a.s. worden op het Stadhuis en bij de Dijkpoort de Nederlandse, Canadese en Hattemse vlag uitgehangen.

Einde persbericht.