Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 april 2010

Minister Verhagen bezoekt Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 16 april bezoekt de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Maxime Verhagen de Alkmaarse kaasmarkt. Verhagen opent om 10.00 u. de markt met het luiden van de kaasbel. Voorafgaand aan de kaasmarkt wordt de minister ontvangen door burgemeester Piet Bruinooge in het stadhuis van Alkmaar.

September vorig jaar ontmoette minister Verhagen de Alkmaarse kaasdragers, toen deze in het gebouw van de Tweede Kamer waren om de lobbycampagne te ondersteunen voor het behoud van de rechtbank in Alkmaar. Bij deze spontane ontmoeting toonde de minister zich een prima ambassadeur van (Noord-)Hollandse kaas!

Kaasvader Kees Koopman, de baas van het kaasdragersgilde, nodigde daarop de minister uit om naar Alkmaar te komen om de bel van de kaasmarkt te luiden. Kees Koopman hierover: "Als onze belangrijkste Holland-promotor moet de minister van Buitenlandse Zaken natuurlijk de Alkmaarse kaasmarkt zelf hebben meegemaakt". Verhagen reageerde enthousiast op de uitnodiging en zegde toe in 2010 naar Alkmaar te zullen komen. Het bezoek van de minister aan de kaasmarkt maakt deel uit van een werkbezoek aan de regio Noord-Holland Noord, waarbij ook het nucleair centrum in Petten wordt bezocht.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
Over de hele wereld is Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een traditie, die teruggaat tot de 15e eeuw. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 2 april tot en met 3 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.

Programma voor de pers:
09.50 uur aankomst minister op de kaasmarkt 10.00 uur het luiden van de bel met aansluitend een rondleiding over de markt 10.30 uur persmoment met de minister 11.30 uur minister vervolgd zijn werkbezoek in