Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

16 april 2010 10

Coalitieakkoord: Werken aan een duurzame toekomst

'Werken aan een duurzame toekomst'. Dat is het motto van het coalitieakkoord dat GroenLinks, PvdA en D66 in Nijmegen met elkaar hebben opgesteld voor de periode 2010-2014. De drie partijen hebben elkaar gevonden in een progressieve coalitie. Deze coalitie zal forse Rijksbezuinigingen moeten opvangen, maar ziet ook ruimte voor nieuw beleid.

De nieuwe coalitie staat een duurzaam, sociaal en economisch sterk Nijmegen voor ogen. Een Nijmegen waar sociaal zwakkeren kunnen rekenen op de overheid, maar waar mensen en organisaties ook worden aangesproken op hun zelfredzaamheid. Een Nijmegen waar samen met burgers en bedrijven wordt geïnvesteerd in een duurzame stad, en in activiteiten die bijdragen aan economische groei en behoud van werkgelegenheid.

De coalitie heeft daarom onder andere de volgende ambities geformuleerd:

- We zetten in op energiezuinige woningen en duurzame energiebronnen als zon, wind en restwarmte. Om dat te bewerkstelligen wordt 1 miljoen euro extra per jaar uitgetrokken voor een subsidieregeling voor energiezuinige woningen. Ook komt er een hybride warmtenet voor de Waalsprong en het Waalfront.

- Het sociaal beleid blijft grotendeels intact. De stad blijft voor huurders de goedkoopste gemeente van Nederland. Voor nieuwe werkgelegenheidsprojecten wordt 3 miljoen euro per jaar uitgetrokken. Dit gebeurt onder andere via de introductie van werkcorporaties: zelfstandige organisaties die zich richten op het professioneel uitvoeren van maatschappelijk nuttige taken. Werkzoekenden die in dienst komen van de werkcorporatie krijgen de kans te groeien door in een professionele omgeving werkervaring op te doen en een kwalificerende opleiding te volgen.

- Voor een economisch sterk Nijmegen wordt gekozen voor structurele lastenverlichting voor bedrijven (tot maximaal 3,5 miljoen euro in 2014), de voortzetting van belangrijke strategische projecten voor de stad (o.a. Plein 1944, Citadel, Spoorzone en Winkelsteeg) en het omzetten van het Ondernemersfonds in een Innovatiefonds.

Om de bezuinigingen van het Rijk op te vangen, en ruimte te scheppen voor nieuw beleid heeft de coalitie kritisch gekeken op welke terreinen bezuinigd kan worden. Hierbij is niet gekozen voor de kaasschaafmethode, maar zijn fundamentele keuzes gemaakt. Dit betekent dat de gemeente een aantal taken afbouwt, en zich gaat inspannen om de eigen organisatiekosten te verlagen. Dit kan onder andere door kritischer te zijn bij het inhuren van externe krachten. De nieuwe coalitie ziet ook bezuinigingsmogelijkheden door vernieuwing in de uitvoering van taken, ofwel: digitalisering, deregulering, minder bureaucratie en werken vanuit klantperspectief.

De nieuwe coalitie is optimistisch over de kansen van de stad en haar bewoners, instellingen en bedrijven. De komende raadsperiode werken we samen met de stad aan een duurzame toekomst.