Landelijk Aktie Komitee Scholieren

#LAKS nieuws

NIEUWS

BETERE DOORSTROOM SCHOLIEREN GOEDE STAP

Door Steven op vrijdag 16 apr 2010 (17:26)

Amsterdam, 16 april - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is erg positief over het pakket van maatregelen dat het ministerie van OCW heeft aangekondigd. Met deze maatregelen kunnen onder andere talentvolle derdejaars vmbo-leerlingen doorstromen naar havo-4 en kunnen vmbo'ers een tweede vmbo-diploma op een hoger niveau halen. "Dit is een goede stap richting een systeem waarin iedere scholier de kansen krijgt die hij verdient", aldus Emiel Willms, voorzitter LAKS.

Het LAKS pleit al lange tijd voor een betere doorstroom en mogelijkheden tot stapelen en is dan ook verheugd dat de stem van scholieren hierin gehoord is. Verder kunnen door de maatregelen leerlingen die zijn gezakt en volwassenenonderwijs gaan volgen, een volledige vergoeding voor hun schoolboeken krijgen. Daarnaast krijgen minderjarige havo-leerlingen die in het reguliere onderwijs hun diploma niet meer kunnen halen de optie dit straks via het volwassenenonderwijs alsnog te doen.

Alhoewel hiermee veel problemen met stapelen en doorstromen worden aangepakt, zou het LAKS graag zien dat naast deze maatregelen ook een vmbo-diploma direct recht geeft op het havo. Willms: "Iedere scholier ontwikkelt zich op zijn eigen manier; het is van essentieel belang dat scholieren de ruimte krijgen om zich op hun eigen manier maximaal te ontplooien." Het LAKS heeft onlangs een publicatie over het stapelen van vmbo naar havo uitgebracht, getiteld "Aansluiting of aanfluiting?".