Het Nationaal Archief


Boekhandel De Slegte schenkt ontvreemd erfgoed van Guyana aan Nationaal Archief

Den Haag, 16 april 2010

Het Nationaal Archief heeft via de website van boekhandel De Slegte een archiefstuk teruggevonden. Bij toeval vond een medewerker van het Nationaal Archief het register van de Raad van Politie uit de periode 1775-1776. Het antiquariaat van De Slegte in Amsterdam had het archiefstuk gekocht van een particulier en bood dit te koop aan via de website.

In de periode 1920-1980 zijn uit de collectie van het Nationaal Archief van Guyana drie registers van de Raad van Politie en het Gerechtshof van Essequibo en Demerary, zoals een deel van het huidige Guyana in de Hollandse periode heette, ontvreemd. Begin 21ste eeuw doken zij op bij een particulier in Georgetown. Voordat de autoriteiten erin slaagden om de registers op te eisen, verdwenen de archiefstukken in het handelscircuit.

Via de website van De Slegte kwam een medewerker van het Nationaal Archief erachter dat één van de registers bij hen terechtgekomen was. Waar de andere twee registers zijn gebleven is momenteel nog niet bekend. De Erfgoedinspectie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is inmiddels op de hoogte gesteld. Boekhandel De Slegte gaf volledige medewerking aan de repatriëring van het register, dat zij via de bemiddeling van het Nationaal Archief aan de rechtmatige eigenaar, de regering van Guyana, heeft geschonken.

Tijdens een bijeenkomst in het Nationaal Museum in Georgetown in Guyana op 15 april 2010 heeft de programmamanager Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed van het Nationaal Archief, drs. R.C. Hol, een origineel register met notulen van de Raad van Politie uit 1775-1776 aangeboden aan de Minister van Cultuur, Jeugd en Sport, Mr. Frank Anthony. In zijn dankwoord voor deze schenking gaf de minister ook aan dat hij hoopt dat de andere registers nog een keer opduiken. Het is immers van groot belang dat documenten die de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Guyana belichten goed bewaard blijven voor het nageslacht en dat zij digitaal beschikbaar komen voor historisch onderzoek.