GroenLinks

Kerncentrales van Verhagen komen te laat en zijn te duur

16 april 2010

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) pleitte vandaag in Petten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik vindt dat onbegrijpelijk. Kernenergie is een technologie uit het verleden, niet van de toekomst.

Vendrik: "Is dit het rentmeesterschap van het CDA? Kerncentrales produceren gevaarlijk radioactief afval, waar we geen oplossing voor hebben. Daarnaast stuit de bouw van kerncentrales op veel praktische bezwaren. Kernenergie is duur en het duurt minimaal tien jaar voor zo'n centrale er staat. Zoveel tijd hebben we helemaal niet. We moeten nu onze CO2-uitstoot al verminderen.''

Het kabinet heeft drie jaar zitten treuzelen met het bouwen van windmolens. Nederland staat in Europa op een beschamende twee na laatste plaats in de lijst van groene energieproducenten. Verhagen noemt het hypocriet om geen kerncentrales te willen, maar wel atoomstroom te importeren. Dat klopt. Maar voor duurzame energie geldt hetzelfde, die wordt ook grotendeels geïmporteerd. Alle reden dus om zélf te gaan investeren in schone stroom, zegt Vendrik.

GroenLinks wil investeren in écht schone energie: duurzame en oneindige energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Door innovatieve producten te stimuleren en meer te investeren in kenniseconomie, wil GroenLinks van Nederland weer een voorloper in de wereld maken als het gaat om het oplossen van de milieuproblemen.

Kees Vendrik