Gemeente Leeuwarderadeel


Honderd jaar 'aap, noot, mies': exposities en schoolklas anno 1910

12-04-2010 16:22

In het kader van honderd jaar 'aap, noot, mies' worden door de Kultuerried Ljouwerteradiel verschillende activiteiten ontplooid rondom het welbekende leesplankje.

Algemeen
Hoewel Wolters honderd jaar geleden de leesplank introduceerde in het Nederlandse onderwijs, was Mattheus Bernhard Hoogeveen (1863-1941), hoofd van de openbare school in Stiens (1888 tot 1894) feitelijk de bedenker. Al in 1892 kwam hij met een voorloper van de leesplank. Deze werd op zijn eigen school uitgetest.
De versie die Wolters vanaf 1910 op de markt bracht, wordt daarom ook wel aangeduid als "de verbeterde versie" van Hoogeveens leesmethode.

Expositie bibliotheek
In de bibliotheek Stiens geven hedendaagse in Leeuwarderadeel wonende amateur-schilders hun visie op het leesplankje van Hoogeveen. De expositie duurt van medio april tot 1 augustus 2010.

Expositie gemeentehuis
In dezelfde periode is in het gemeentehuis in Stiens een expositie van schilderijen van de zoon van meester Hoogeveen te zien. Deze Douwe Mattheus Hoogeveen was classicus en werd later kunstschilder. Van hem heeft de gemeente Leeuwarderadeel veel schilderijen in bruikleen van de Boelstra Olivier Stichting.

Schoolklas anno 1910
Op onderstaande data kan men beleven hoe het was om op school te zitten in 1910.
In Koarnjum wordt een schoollokaal ingericht anno 1910 met authentieke schoolbanken, leesplankjes, schoolplaten, aanwijsstok, lei en griffels, etc.
Men kan er ook af en toe een openbare les bijwonen. De schoolmeester en leerlingen zijn dan gekleed in de stijl van Ot en Sien. Data waarop het schoollokaal geopend is voor publiek: Za. 17 april (zonder leerlingen), Wo. 21 april (met leerlingen), Vr. 23 april (zonder leerlingen), Wo. 28 april (zonder leerlingen), Wo. 5 mei (zonder leerlingen), Vr. 7 mei (zonder leerlingen), Wo. 12 mei (met leerlingen), Wo. 19 mei (met leerlingen), Wo. 26 mei (met leerlingen).
De openingstijden zijn: 14.00 - 17.00 uur, m.u.v. 17 april (10.00 - 17.00 uur).

Boekje
Er is ook een boekje samengesteld over de geschiedenis van het leesplankje, over de familie Hoogeveen en met informatie over de twee bijpassende exposities.
Dit is na 16 april o.a. verkrijgbaar in gemeenthuis en bibliotheek.

Alle activiteiten worden financieel mede mogelijk gemaakt met steun van de Boelstra Olivier
Stichting.

---