NCRV

Future Express

Future Express in Australië, afl.12: 'Migrant nieuwe stijl'

Zaterdag 17 april
14:35 uur, Nederland 2

De documentaireserie Future Express neemt de kijker op een avontuurlijke reis per trein door 12 landen en over 6 continenten. Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld.

In de twaalfde aflevering reist Future Express door Australië, van Melbourne naar Sydney. Australië is na Israël het land waar percentueel de meeste migranten wonen. Een kwart van de bevolking is afkomstig uit andere landen. In de centra van de grote steden is bijna de helft van de bevolking van Aziatische afkomst. De meeste van hen zijn jong en goed opgeleid. Het is een nieuw type migrant, dat overal kan aarden. Terugkeren naar hun eigen land is een optie, maar ook doorreizen naar de Verenigde Staten of een ander land dat kansen biedt.

Anna komt uit China. Haar vader zocht in het register naar een naam, die iedereen zou kunnen verstaan. Met âAnnaâ, alfabetisch de eerste naam, kon je volgens hem de hele wereld bereizen. Annaâs vader kwam na de Peking-schermutselingen van 1989 als vluchteling in Australië terecht. Voor hem is terugkeren geen optie. Voor Anna liggen alle opties open. Ze studeert fotografie in Australië, maar terugkeren naar China of migreren naar Europa of de Verenigde Staten kan allemaal.

Gemma en Dev wonen in Sydney. Gemma is van Chinese en Dev van Indiase afkomst. Sinds drie jaar vormen ze een stel. Ze trekken zich niets aan van de conventies van hun ouders met betrekking tot het moeten trouwen binnen je eigen gemeenschap. Op het dak van een parkeergarage, uitkijkend over de skyline van Sydney, ligt de wereld voor hen open. Maar waar ze ook heen gaan, Sydney, de stad waar etnische afkomst geen rol speelt, zal altijd de plek blijven waar ze naar terugkeren.

Op Spirit 24 is een spin-off aflevering van Future Express rond 21.30 uur te zien via UPC op kanaal 27 en via Ziggo op kanaal 575.

Future Express is een crossmediaal project van Hoffilm, NCRV, BOS, NIO en OHM, en bestaat uit een 12-delige documentaireserie, een interactieve website www.futureexpress.tv en een digitaal televisieprogramma op het digitale themakanaal Spirit 24.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in 2009.