NCRV

TV-Monument

John Kraaijkamp sr. en de betekenis van Maria

Zaterdag 17 april
15.50 uur, Nederland 1

Op zaterdag 17 april zendt de NCRV een TV-Monument over John Kraaijkamp sr. uit. De acteur viert maandag zijn 85ste verjaardag. Alle reden om daar uitgebreid bij stil te staan, want Kraaijkamp was in de jaren zeventig en tachtig veelvuldig op televisie te zien. Han Peekel interviewt onder anderen John Kraaijkamp jr., Martine Bijl en regisseur Bob Rooijens over de betekenis van deze grote Nederlandse acteur en entertainer.

Kraaijkamp vormde vroeger een komisch duo met Rijk de Gooyer. De regisseur met wie ze veel werkten was Bob Rooijens. Die herinnert zich nog goed dat Kraaijkamp in de jaren tachtig een Mariaverschijning meemaakte tussen de olijfbomen in Spanje. De verschijning had grote invloed op het werken met Kraaijkamp sr. tijdens het maken van de Johnny en Rijk-show in Duitsland.

âTv-monumentenâ hebben voor de kijker gedurende langere tijd het gezicht van de Nederlandse televisie â in het bijzonder die van de publieke omroep â bepaald. Ze onderscheiden zich van hun collegaâs door de breedte en de diepte van de programmaâs waarin ze een centrale rol spelen en hebben gespeeld, door hun populariteit bij een groot publiek en doordat ze die populariteit gedurende vele jaren hebben vastgehouden. Deze programmaâs zijn te zien via digitale televisie, via de website www.best24.nl en via de publieke tv-zenders.

Het digitale themakanaal Best 24 staat de hele maand april uitgebreid stil bij Kraaijkamp. Elke dag zijn er veel programmaâs te zien, waarin hij een rol speelde. Zoals De brekers, De Weekendshow, Oh kijk mij nou en De verlegen versierder.