Ingezonden persbericht

De lente begint bij de Kruiderie

Het is een traditie geworden: eens lente groeit de bedrijvigheid op de velden van de Kruiderie op Bulskampveld. Onze velden worden groener, het plantgoed en kruiden verlaten de serres om zich in vaste grond verder te ontwikkelen. De Kruiderie, één van de tewerkstellingsinitiatieven van de vzw Loca Labora, is een uniek project waarin een twaalftal medewerkers hun vaste stek hebben gevonden. Ze kweken er plantgoed, een 100tal verschillende soorten kruiden, onderhouden de serres, planten en oogsten op de verschillende velden.

De OpenKruidenTuinDagen van 17 en 18 april zijn dé ideale gelegenheid om met dit alles kennis te maken. En al mag de Kruiderie restaurants, kruidenwinkels, kruidenliefhebbers en horeca-ondernemingen tot haar klantenkring rekenen, het initiatief is bij het grote publiek nog lang niet altijd gekend. Daarom nodigen we iedereen uit om tijdens dit weekend langs te komen, om kruidenplanten te kopen, de verschillende stands op onze 'markt' aan te doen of gewoon te genieten van de sfeer van de Kruiderie met een hapje of drankje op het zonnige terras tussen de velden.

Wim Vercoutter, coördinator, staat in voor de dagelijkse leiding van de Kruiderie. In zijn arbeidsverleden was hij actief in het commerciële huis- en tuincircuit maar heeft nu duidelijk zijn stek gevonden in de Kruiderie. Samen met het kweken van kruiden, kweekt hij bij zijn mensen een houding en een gevoel van eigenwaarde, waarmee ze terug met zelfvertrouwen in de wereld kunnen staan. Met zijn job combineert hij zijn passie voor kruiden en planten met het voor Loca Labora belangrijke principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Loca Labora pioniert sinds bijna 25 jaar op het vlak van sociale tewerkstelling in de Brugse regio.
Met werk op maat en met kansen om te leren en te groeien geven ze aan meer dan 80 personen nieuwe kansen op tewerkstelling. Dit maakt van Loca Labora maatschappelijk verantwoorde ondernemers met activiteiten op verschillende vlakken. Ze maakt dit waar met een team van 30tal enthousiaste en sociaal geïnspireerde medewerkers die het dagelijks beheer van de onderneming op zich nemen.

Praktisch: 17 en 18 april 2010 telkens van 10 tot 18u.

Open KruidenTuin Dagen met verkoop van biokruiden, plantgoed en klein fruit.
Aanwezigheid van herboristes Anny Vanbranteghem over kruidenzalven en Martine Ongena over kruiden in de tuin.
Kinderanimatie met springkasteel.
Loca Labora infostand en wedstrijd.
Bar met hapjes door de cafetaria van de kinderboerderij van Torhout en koud buffet verzorgd door 't Roodhof.

Op zaterdag kunnen de kinderen ook genieten van ballonnen plooien en knutselen en sluiten we de dag af (om 18u30) met een optreden van "The Imaginary Friends", een ruige, energieke mix tussen singersongrock en americana.
Op zondag vertelt herboriste Simonne Ibens over kruidenbereidingen zoals pesto's. Er is dan ook natuurvriendelijke kinderanimatie door JNM en om 15 uur wordt het verzamelen geblazen voor de vogelvrijlating van het VOC.