Ingezonden persbericht

Persbericht

Amersfoort, 16 april 2010

Expositie verbindt twee werelden:

Foto-expositie over Uganda op station Amersfoort

Op zaterdag 17 april a.s. start in Masaka (Uganda) en op station Amersfoort een foto-expositie over Uganda. Deze expositie wordt georganiseerd door communicatiebureau Frivista, stichting Be More en een lokale Ugandese organisatie. De foto's zijn gemaakt door een van de eigenaren van Frivista, de Nederlandse fotograaf Folkert Rinkema. De expositie, die twee maanden te zien zal zijn, wil twee werelden met elkaar verbinden door dezelfde expositie gelijktijdig te laten plaatsvinden in Uganda (Masaka) en Nederland (Amersfoort).

Folkert reisde in oktober 2009 met de stichting Be More, organisator van vrijwilligersreizen, naar Masaka in Uganda. Daar deed hij een maand lang vrijwilligerswerk voor de lokale organisatie 'Lwengo Rural Development and Support Organisation' die zich inzet in de strijd tegen armoede en Aids. Tijdens deze reis bedacht Folkert om, met de foto's die hij ter plaatse gemaakt had, in Masaka een expositie te organiseren zodat de gefotografeerden het resultaat zélf kunnen zien. Dit zou de lokale organisatie bovendien kunnen helpen om aandacht te vragen voor de armoede- en Aidsproblematiek, hun werk en om lokaal fondsen te werven.

Stationshal

Tijdens de voorbereidingen voor de expositie in Uganda ontstond het idee om Nederland en Uganda met elkaar te verbinden door dezelfde expositie gelijktijdig te laten plaatsvinden op station Amersfoort. ProRail en NS reageerden enthousiast op het verzoek en besloten de stationshal belangeloos beschikbaar te stellen voor de expositie. De expositie zal vanaf 17 april twee maanden lang te zien zijn in de stationshal.

Fotoactie

Aan de expositie op station Amersfoort is een actie gekoppeld. Mensen die de foto-expositie bekijken worden gevraagd zichzelf op de foto te zetten met een van de foto's en deze te mailen naar foto@exposeervooruganda.nl. Alle foto's worden gepubliceerd op www.exposeervooruganda.nl en vormen samen een nieuwe tentoonstelling die dit najaar te zien zal zijn in Masaka in Uganda. Zo wordt nog meer inhoud gegeven aan het thema verbinden.

Opleidingscentrum
De expositie is de eerste stap van Frivista om samen met stichting Be More een creatief ontmoetings- en opleidingscentrum in Masaka te beginnen. Dit centrum wil door het delen van kennis en ervaring een bijdrage leveren aan de doelstellingen van lokale organisaties. Meer informatie over Frivista en Be More is te vinden op www.frivista.com of

www.be-more.nl.