Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 6 april 2010

Weidevogels in Spaarnwoude

Doe mee met de fietsexcursie van Landschap Noord-Holland. We fietsen door een gebied waar u misschien dagelijks met de auto langsrijdt: het gebied rond Haarlemmerliede. Op zaterdag 17 april kunt u mee met boswachter Peter de Jong van Landschap Noord-Holland van 09.00-10.30 uur. We letten deze keer speciaal op de weidevogels.

Inmiddels is de broedtijd van de weidevogels weer begonnen. In het gebied waar we rondfietsen komen we soorten als grutto, tureluur, scholekster en kievit regelmatig tegen. Nederland heeft een reputatie op het gebied van deze vogelsoorten. Ze houden van het open landschap dat tot voor kort overal was te vinden. Door de sterke toename van de bebouwing en intensieve landbouw is vooral het aantal grutto's sterk teruggelopen.

Er zijn veel cultuurhistorische elementen in dit gebied te vinden, zoals de forten van de Stelling van Amsterdam en de verkaveling uit de middeleeuwen die gemaakt is door de vroege ontginners afkomstig uit Velsen. De natuur is er zeer gevarieerd; een gebied met moeras, bosjes, rietgebieden en weilanden dat alleszins de moeite waard is!

U bent van harte welkom om mee te fietsen. Wij verwachten u met uw eigen fiets en raden u aan een verrekijker mee te nemen. We verzamelen bij restaurant De Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183, 2065 AE Haarlemmerliede. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl


Noot voor redacties