Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn, 7 april 2010

Tanks en authentieke voertuigen te zien in Oranjepark

Het Oranjepark is op 17 april het decor van een Canadees kamp en 'static show' bestaande uit authentieke voertuigen en tanks uit de Tweede Wereldoorlog. Op 17 april is het precies 65 jaar geleden dat Apeldoorn werd bevrijd van de Duitse bezetting door onze Canadese vrienden. De Stichting Bevrijding '45 wil nog een keer die speciale sfeer uit 1945 proberen duidelijk te maken aan de bezoekers. Ook wil de Stichting de jeugd hierbij betrekken opdat zij ook in de toekomst blijven herdenken. De static show begint om 12:00 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur.

Oversteek van de IJssel en Bevrijdingsestafette
Om 11:00 vindt aan en op de IJssel tussen Gorssel en Wilp een indrukwekkende en spectaculaire reconstructie plaats van de oversteek van de Canadese bevrijders precies 65 jaar eerder. Vervolgens zal bij de Dorpskerk van Wilp het startsein worden gegeven voor de Bevrijdingsestafette. Een grote groep hardlopers zal de route lopen die de Canadezen destijds ook gebruikten om vanaf Wilp naar Apeldoorn te komen. De lopers gaan in estafettevorm via Bussloo en de Zutphensestraat, via het Sluisje in het Kanaal naar het Oranjepark in Apeldoorn waar de bevrijdingsvlam zal worden ontstoken. Iedereen die dat wil kan meelopen. Initiatiefnemers zijn de Stichting Apeldoorn Atletiekstad en atletiekvereniging A.V.'34.

Ondertussen zullen er vanuit drie locaties in Apeldoorn (monumenten-scholen) bevrijdingsloopjes worden gestart. De deelnemers aan deze bevrijdingsloopjes, leerlingen van De Poort en de Tweede Stee uit Loenen, de Obs Beekbergen, de Prinses Julianaschool uit Lieren, de Parkenschool, de Heuvellaanschool, de KSG, Obs De Bundel en de prinses Margrietschool arriveren tegelijkertijd met het bevrijdingsvuur in het Oranjepark. Verwachte vertrektijden: . Loenen en Beekbergen: vanaf rotonde Oude Beekbergerweg, om 13:35 uur (met muziek vanaf hoek Deventerstraat-Regentesselaan) . Laag Buurlo: vanaf de Kinderboerderij bij de villa Laag Buurlo, via Het Sluisje, om 13:50 (met muziek vanaf de Van Swietenlaan) . Canadees bevrijdingsmonument 'de man met de twee hoeden', om 14:05 (met muziek vanaf de kruising met de Canadalaan)

Ontsteken bevrijdingsvlam

Om 14:30 uur vindt bij het centraal monument 'de man met de vlag' in het Oranjepark de 17 april-herdenking plaats. Daarbij zal met behulp van de bevrijdingsfakkel, die door leden van atletiekvereniging AV 34 vanuit Wilp naar Apeldoorn is gebracht, de bevrijdingsvlam worden ontstoken.

Burgemeester De Graaf van Apeldoorn opent de plechtigheid met een korte toespraak. Vervolgens zullen kinderen van Apeldoornse basisscholen bevrijdingsgedichten voordragen. Na het oplaten van een feestelijke hoeveelheid ballonnen wordt de viering afgesloten. In het programma is ook plek ingeruimd voor toepasselijke muziek.

Meer informatie vindt u op www.apeldoornendeoorlog.nl Fotomateriaal van de bevrijding van Apeldoorn en foto's van de parade van veteranen in 2005 vindt u op www.apeldoornendeoorlog.nl/pers
-----------------------



Gemeente Apeldoorn