Ingezonden persbericht


Persbericht Zoogdiervereniging
Eerste landelijke Zoogdierdag over stadse dieren

Veel zoogdieren wonen in, of bezoeken de stad: vleermuizen in de spouwmuur, egels in de tuin, eekhoorns in de boom, steenmarters onder de motorkap, muizen in de schuur. Natuur op je deurmat kan een verrijking zijn maar ook tot overlast leiden en tot lastige procedures. Maar het hoort allemaal bij de stad als biotoop, het centrale thema van de eerste landelijke zoogdierdag van 17 april te Nijmegen.

Voor het eerst organiseert de Zoogdiervereniging een landelijke zoogdierdag. Een dag lang staan de zoogdieren en het zoogdieronderzoek centraal. Centrale thema van deze dag is: 'Zoogdieren in de stad'. De dag wordt gehouden op 17 april op de campus van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

In elke stad in Nederland wordt samengeleefd met zoogdieren (egels, steenmarters, vleermuizen, ratten et cetera). Hoe vergaat het deze zoogdieren in de stad? Is hun aanwezigheid in kaart te brengen? En hoe kun je een stad zoogdiervriendelijk inrichten, niet alleen bij stedelijke vernieuwing maar ook bij stadsuitbreidingen?

Steden bieden een grote diversiteit aan biotopen en zijn daarmee voor sommige soorten zoogdieren zelfs onmisbaar. Zo kunnen tuinen ware toevluchtsoorden zijn voor de egels waar het niet goed mee gaat, zo bleek uit onderzoek van de Zoogdiervereniging.

Maar beschermde zoogdieren kunnen projectontwikkelaars slapeloze nachten bezorgen, uit angst voor vertragingen bij sloop- en nieuwbouwprojecten. Het is daarom goed om te weten hoe stedelijke zoogdieren in beeld zijn te brengen. Hoe gebruiken bijvoorbeeld verschillende vleermuissoorten steden als leefgebied? En hoe kan de stad vleermuisvriendelijk worden ingericht? Het motto daarbij is dat een stad die goed is voor vleermuizen, ook goed is voor mensen. Hoe die mensen tegen de natuur in de stad aankijken is trouwens ook van groot belang. Bijvoorbeeld voor het draagvlak van beschermingsmaatregelen.

En sommige zoogdieren veroorzaken ook overlast, bijvoorbeeld steenmarters die schade aan auto's kunnen veroorzaken of muizen en ratten die leiden tot stankoverlast of het aanvreten van voorraden. Ook hiervoor en wat er aan te doen zal aandacht zijn op de eerste Zoogdierdag.

Opgave
De eerste landelijke Zoogdierdag is er niet alleen voor leden van de Zoogdiervereniging, ook anderen zijn welkom. Het is een openbare bijeenkomst, maar opgave is noodzakelijk en vol is vol.

Opgave bij de Zoogdiervereniging per e-mail, info@zoogdiervereniging.nl.