Dienstenbond CNV

Nieuws

16 april 2010

Bonden stellen ultimatum aan FloraHolland

Na maanden van moeizaam overleg over de cao en een treurig stemmend eindbod van FloraHolland rest CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten niets anders dan het stellen van een ultimatum aan het veilingbedrijf. FloraHolland krijgt tot 22 april de tijd in te gaan op de eisen van de vakbonden en af te zien van het eindbod. In een brief aan de directie worden de eisen opgesomd: rust op de werkvloer, dus geen verslechteringen van de cao, een fatsoenlijke loonstijging voor iedereen en een betere roostertoeslag die recht doet aan de toename aan onregelmatige werktijden.

Fooi voor personeel, managers een bonus.
De afgelopen tijd is er stevig bezuinigd op de inzet van personeel, met als gevolg een zwaardere werkbelasting voor de huidige bemensing. FloraHolland draaide over 2009 een miljoenen winst. Daarvan profiteerden de managers met een flinke bonus. Voor de werknemers rest wat FloraHolland betreft niet meer dan een fooi: 0,75% per 1 januari 2010 en 0,25% per 1 januari 2011.

Wessel Breunesse, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Het personeel voelt dat als een schoffering. Dat verhoogt de actiebereidheid om te knokken voor een eerlijke loonstijging. In termen van de bloemen: het is voor hen nu de dood of de gladiolen!"

Solidariteit.
Ook is het personeel verbolgen over het feit dat FloraHolland bepaalde groepen extra wil laten `bloeden'. Collega's in de verdeling in Naaldwijk en in de fustwasserij in Aalsmeer moeten als het aan FloraHolland ligt 5% van hun salaris inleveren. Dat maakt veel werknemers onzeker. Gerard Roest, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Niemand wil hiermee akkoord gaan. Immers, wie is in een volgende ronde aan de beurt voor salarisverlaging? Iedereen verdient een eerlijke waardering. Extra waardering door middel van een verhoging van de roostertoeslag is eerder aan de orde, gezien het werken op onregelmatige tijden."