Politie Utrecht

Regionaal persbericht, 07.00 uur

Utrecht, 17-04-2010

Contaminatie DNA-sporen
UTRECHT Uit onderzoek van de Politie Utrecht is gebleken dat bij twee rechercheonderzoeken sporen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn beland die achteraf van politiemensen blijken te zijn. De sporen werden tijdens het onderzoek onbedoeld door forensisch rechercheurs achtergelaten op onderzoeksmateriaal.

Bij de afdeling Forensische Opsporing Utrecht geldt sinds 2008 de regel dat bij iedereen die het forensisch laboratorium bezoekt wangslijm afgenomen moet worden. Deze maatregel werd ingevoerd om bij eventuele contaminatie (vermenging) van DNA-(dader)sporen deze vroegtijdig te kunnen signaleren. Hierdoor zijn nu in de databank van het Nederlands Forensische Instituut twee matches ontstaan tussen DNA-sporen, in twee verschillende rechercheonderzoeken, met twee forensisch rechercheurs die betrokken waren bij deze onderzoeken.

Eén DNA-spoor is afkomstig uit het onderzoek naar de gewelddadige dood van een 67-jarige man uit Veenendaal. In deze zaak zijn de daders inmiddels veroordeeld. Het tweede DNA-spoor betreft het onderzoek naar de gewelddadige dood van een 93-jarige vrouw in 2005 uit Utrecht. Dit politieonderzoek loopt nog.

Naar aanleiding hiervan wordt nu onderzocht of ook in andere onderzoeken sprake is van contaminatie. Tevens worden voorbereidingen getroffen om alle medewerkers van de forensische opsporing in de DNA-eliminatiedatabank van het NFI op te nemen. Dit om contaminatie in de toekomst tijdig te signaleren. De Politie Utrecht heeft alle betrokkenen inmiddels op de hoogte gesteld.