Dienstenbond CNV

Nieuws

16 april 2010

Medezeggenschap HEMA

Afgelopen maandag 12 april zijn, in het bijzijn van CNV Dienstenbond, de uitkomsten gepresenteerd van de commissie die de medezeggenschap structuur binnen de HEMA heeft onderzocht. De commissie heeft een voor alle partijen bindend advies gegeven over de invulling van de medezeggenschap bij HEMA in de toekomst. Het is nu aan een nog te benoemen implementatie commissie om alle adviezen in een werkbare situatie om te zetten. CNV Dienstenbond is niet op alle onderdelen gelukkig met het bindend advies maar is blij dat er nu duidelijkheid is over de OR structuur.

Reeds lange tijd bestaat er discussie over de manier waarop de medezeggenschap binnen de HEMA moet worden ingevuld. De eerste discussies over het huidige model gaan terug tot 1992. Oorzaak hiervoor bevindt zich met name in de complexe inrichting van het bedrijf HEMA. Dit bestaat uit zeer verschillende bedrijfsonderdelen; de bakkerijen, het distributiecentrum, de winkel filialen en het hoofdkantoor. Elk onderdeel kent ook zijn eigen problematiek en er is niet altijd sprake van overlappende aandachtspunten.

Bij de verkoop van HEMA vanuit het Maxeda concern aan Lion Capital in 2007 werd er een concrete afspraak gemaakt dat er, binnen bepaalde spelregels, ook daadwerkelijk wat zou gaan veranderen. Nadat er allerlei pogingen zijn gewaagd en modellen zijn bedacht met als doel er intern uit te komen bleek dit niet haalbaar. Vandaar dat begin 2010 een `externe' commissie bestaande uit deskundigen uit het OR veld is ingesteld. Deze heeft nu, na raadpleging van alle betrokkenen, een voor alle partijen bindend advies opgesteld.

Door de commissie wordt nu geconcludeerd dat de bestaande OR'en worden ingevuld met minder leden. Zo zal de ORF(ilialen) voortaan bestaan uit 9 i.p.v. 20 leden. Hierdoor zal er, naar oordeel van de commissie, slagvaardiger en meer op hoofdlijnen, vergaderd kunnen worden. 9 leden voor de in totaal 7500 werknemers hebben echter een behoorlijke klus. Deze 9 leden kunnen daarom worden geholpen door een 30 tal regionale contactpersonen (RCP's). Gedacht wordt aan 3 RCP's per regio. Deze kunnen straks worden gekozen en krijgen faciliteiten aangereikt om hun functie te kunnen uitoefenen.

De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd door de OC's in de filialen verdwijnen. De commissie adviseert op dit punt dringend om een start te maken met het op een structurele wijze opzetten van filiaal werkoverleg. Hierbij zullen OR aangelegenheden een vast agendapunt op het overleg moeten zijn. Op deze manier zou de taak en rol van de OC's kunnen worden vervangen. CNV Dienstenbond ziet dit laatste momenteel nog niet voor zich.

Ook de OR Bakkerijen gaat in personele bezetting terug van 7 naar 5 leden en de OR DC's van 11 naar 7. Op het hoofdkantoor zal gewerkt worden met een Raad van Toezicht op de medezeggenschap (deze is gebaseerd op het voormalige model 2). We zijn erg benieuwd hoe dit er in de praktijk gaat uitzien.

De HEMA ondernemingsraad bestaat straks uit een kern-OR met 5 leden die niet in het Dagelijks Bestuur van hun eigen raad mogen zitten. 2 deelnemers komen uit de filialen, 1 uit het DC, 1 uit de Bakkerijen en de laatste vanuit het hoofdkantoor. Deze kern-OR dient strategisch te werken. Daarom is er behoefte aan mensen met een bepaald (MBO+/HBO) werk- of denkniveau die het vermogen hebben om mensen met elkaar te verbinden. Hoe dit nader invulling krijgt is voor CNV Dienstenbond nog een punt van zorg.

Een ander doel van de commissie is om veel projectmatiger te gaan werken. Hierdoor zouden jongere mensen makkelijker voor de OR te interesseren zijn. Als voorstel wordt genoemd het werken met zogenaamde actieteams. Een eerste actieteam, zoals is geadviseerd, dient zich bezig te houden met het invullen van het advies over het filiaal werkoverleg.

Deze `verjonging en verfrissing' van de medezeggenschap komt ook tot uiting in een passage uit het advies over zittingstermijnen. In het advies staat dat leden voor maximaal 2 keer een zittingstermijn van 3 jaar mogen worden benoemd. Daarnaast wordt gesteld dat mensen die, op het moment van de komende verkiezingen, reeds 4 jaar of langer zitting hebben in medezeggenschap niet meer kunnen worden herkozen. Dit is natuurlijk een erg spijtige conclusie voor de mensen die reeds jarenlang hun sporen binnen de HEMA medezeggenschap hebben verdiend.

Zoals vaak met dit soort adviezen zal pas al werkende weg duidelijk worden hoe e.e.a. wordt ingevuld. De implementatie commissie, die alles moet gaan voorbereiden en invoeren, dient nog te worden ingesteld. Er is nog heel veel uit te werken.

CNV Dienstenbond zal tijdens regulier overleg met de werkgever vinger aan de pols houden. Heeft u vragen over de huidige situatie en de gevolgen van dit bindende advies neemt u dan contact op met uw bestuurder Marten Jukema, e-mail: m.jukema@remove-this.cnvdibo.nl of per telefoon: 023-5651052.
Mocht u namens CNV Dienstenbond uw steentje aan de juiste invulling van medezeggenschap binnen HEMA willen bijdragen dan horen wij dat graag van u.