Gemeente Gilze en Rijen

Onderzoek naar oorzaken afgerond

Tekort leidt tot heroverweging renovatie sportpark Vijf Eiken

In juli 2007 stelde de gemeenteraad een budget van 4.632.000 euro beschikbaar voor de renovatie van sportpark Vijf Eiken in Rijen. Bij de realisering van dit project is een tekort ontstaan van 502.000 euro. Dat blijkt uit het rapport 'Tekort sportpark Vijf Eiken' dat het college heeft vastgesteld. Vanwege het tekort zullen burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstellen om het ontwerp voor de renovatie van het sportpark aan te passen. Deze wijziging leidt tot een kostenbesparing. Om het tekort op te vangen en de renovatie van het sportpark goed af te kunnen ronden, gaat het college een extra krediet van 430.000 euro vragen aan de gemeenteraad (raadsvergadering d.d. 31 mei 2010).

Het ontstaan van het tekort op dit project is veroorzaakt door verschillende omstandigheden die elkaar versterkt hebben. Zoals nu blijkt, is bij de aanbesteding een verkeerd bedrag gehanteerd. Door een verkeerde voorstelling van zaken is er te veel geld uitgegeven aan zaken die de kwaliteit van het sportpark (verder) verhogen. Tot slot deden zich bij de renovatie enkele financiële tegenvallers voor.

Uit het rapport komen drie maatregelen voort:


* De gemeente gaat het toezicht op de financiën nog beter organiseren.
* Om te bezuinigen stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om het ontwerp aan te passen. Deze aanpassing behelst het niet aanleggen van het combiveld voor de voetbal en de hockey. Met deze aanpassing blijven de oorspronkelijke doelstellingen grotendeels behouden en kan de gemeente 70.000 euro besparen.
* De gemeente gaat alles op alles zetten om de resterende risico's in het project zo veel als mogelijk te beperken. Daarbij gaat het o.a. om nog te innen eigen bijdragen van de sportverenigingen en een oorspronkelijk ingecalculeerd maar nog niet gehonoreerd BTW-voordeel. Het college licht het rapport en zijn besluitvorming toe tijdens een extra informatieve raadsvergadering maandag 19 april a.s. om 19.30 uur. Op 12 mei 2010 bespreekt de commissie Samenleving het rapport en de voorgestelde maatregelen van burgemeester en wethouders.

Datum bericht: 17 april 2010