Politie Groningen

Zaterdag 17 april 2010

Provincie Groningen , 17-04-2010

Hennepkwekerijen opgerold

GRONINGEN De politie heeft vrijdag op twee plaatsen in de stad Groningen hennepkwekerijen opgerold. De eerste kwekerij werd aangetroffen in een woning aan de Isebrandtsheerd. De politie trof in twee slaapkamers bijna 136 gedroogde henneptoppen en 68 oogstklare planten aan. In een woning aan de Billitonstraat vonden agenten een kwekerij met 590 hennepplanten. In een van de kamers lag ook een stroomstootwapen. Dit wapen is in beslag genomen. De hennepplanten en de benodigde materialen op beide adressen zijn in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar de eigenaren.

Meisje gewond na beknelling lin opende band

NIEUWE PEKELA Een 8-jarige meisje uit Nieuwe Pekela is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een bedrijf aan de Molenstraat G in haar woonplaats. Het kind was aan het spelen toen het door onbekende oorzaak met haar arm bekneld raakte in een werkende lopende band. Een getuige wist de band te stoppen, maar kon het meisje niet bevrijden. De brandweer was nodig om de 8-jarige te bevrijden. Ze is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft de arbeidsinspectie geïnformeerd.

Stadjer beroofd van kleding

GRONINGEN De politie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een beroving op de Grote Markt in Groningen. De beroving zou zaterdagmorgen hebben plaatsgevonden nabij de VVV op de Grote Markt. Een 29-jarige inwoner van Groningen is daar volgens zijn verklaring bedreigd door een aantal mannen. Hij moest zijn jas afgeven waarna de verdachten er vandoor gingen. De politie gaat camerabeelden analyseren.

Inzittende gewond na aanrijding

GRONINGEN Een 48-jarige vrouw uit Grootegast is vrijdagmiddag gewond geraakt op de kruising Paterswoldseweg met de Laan Corpus den Hoorn. De vrouw zat als passagier in de auto van een 56-jarige plaatsgenoot. Deze automobilist is vermoedelijk door het rode licht gereden toen hij over de Paterswoldseweg reed. Een 58-jarige automobilist uit Groningen wilde bij de verkeerslichten de kruising over en kreeg geen voorrang van de Grootegaster. De Stadjer kon een aanrijding niet voorkomen. De vrouw is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een registratie van het ongeval gemaakt.

Fietser en motorrijder botsen

APPINGEDAM Een 11-jarige fietsster en een 40-jarige motorrijder, beiden uit Appingedam, zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een botsing op de Olingermeeden. Het meisje fietste nabij de skatebaan de weg op en zag daarbij waarschijnlijk de motorrijder over het hoofd. Deze bestuurder kon zijn plaatsgenootje niet ontwijken en viel van zijn voertuig. De fietsster is door ambulancepersoneel gecontroleerd en naar huis gebracht. De motorrijder is door een bekende naar een huisartsenpost gebracht.

De politie is onlangs een campagne begonnen om motorrijders en andere weggebruikers op elkaars aanwezigheid te attenderen. In de campagne Veurjoar in de kop adviseert de politie motorrijders de motor na de winter goed te controleren op eventuele gebreken en te oefenen als men voor het eerste weer op de motor stapt. Technische mankementen en een gebrek aan routine zijn belangrijke oorzaken van ongevallen met motorrijders in het voorjaar. De politie vraagt ook andere verkeersdeelnemers extra oplettend te zijn nu in het voorjaar meer motoren op de weg zijn.

Meer informatie over de campagne Veurjoar in de kop is hier te vinden.

Auto in beslag genomen dankzij kentekenregistratie

GRONINGEN De politie heeft vrijdagavond op de Westersingel een 31-jarige automobilist uit Groningen aangehouden en zijn auto in beslag genomen. Agenten reden in een auto die automatisch kentekens kan scannen. De 31-jarige bestuurder kwam in het politiesysteem voor als iemand zonder rijbewijs. Hij werd daarop aangesproken maar vertelde gewoon zonder roze papiertje met de auto weg te rijden. Daarop werd besloten het voertuig in beslag te nemen. De politie maakt proces-verbaal op.

Politiebemoeienis na verkeersongeval

GRONINGEN De politie heeft vrijdagnacht de nodige energie moeten steken in een eenzijdig verkeersongeval op de Parkweg in Groningen. De Groningse meldkamer kreeg een melding van een vechtpartij tussen een aantal personen. Eenmaal in de Parkweg bleek dat een 24-jarige automobilist uit Groningen een eenzijdig verkeersongeval had gehad. De bestuurder was vermoedelijk met hoge snelheid van het Emmaviaduct gereden en in de bocht naar de Parklaan de macht over het stuur verloren. Bandensporen op de weg versterken dit vermoeden. De auto was over het trottoir geschoten en raakte zwaar beschadigd. De eigenaar van de auto zat naast de 24-jarige Stadjer. Een kameraad van het tweetal stond er ook met zijn auto. Enkele getuigen hadden de twee autos vlak daarvoor met hoge snelheid zien rijden. De beschadigde auto is door een bergingsbedrijf weggebracht. De politie maakt een rapport van de aanrijding.

Stadjer aangehouden voor diverse overtredingen

GRONINGEN De politie heeft vrijdagnacht in de WA Scholtenstraat in Groningen een 43-jarige man uit die plaats aangehouden. Agenten zagen de man zonder verlichting fietsen in de Hoekstraat en hadden sterke vermoedens dat de fiets was gestolen. Toen de politiemensen hem aanspraken ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging werd de Groninger aangehouden. Hij was in het bezit van een mes en van inbrekersgereedschap. De Stadjer is ingesloten voor verhoor.

Koperdieven bij verkeerscontrole aangehouden

FARMSUM De politie heeft vrijdagnacht op de Zeesluizen in Farmsum twee koperdieven aangehouden. Een 43-jarige automobilist uit Delfzijl naderde een verkeerscontrole en zette zijn voertuig vlak voor de controle stil op een parkeerterrein en de deed de autolichten uit. Agenten vertrouwden dit niet en namen polshoogte. De bestuurder van de auto was niet in het bezit van een rijbewijs.

Bij de Delfzijlster in de auto zat een 22-jarige man uit Siddeburen die erg onrustig was. De agenten vonden dit opvallend en zagen in de auto een deken liggen met daar iets onder verstopt. Na toestemming van de bestuurder zagen de politiemensen dat een koperen kabel onder de deken lag. Een van de verdachten vertelde dat de kabel afkomstig was van een terrein in Winschoten. Het tweetal is naar het cellencomplex in Groningen gebracht.

Tijdens de verkeerscontrole, op verschillende plaatsen in de omgeving van Delfzijl, werden 520 bestuurders gecontroleerd. Eén bestuurder was onder invloed van alcohol. Drie bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren. Ze reden met een snelheid van 130 tot 137 km/u over de N361. Op deze weg is 80 km/u toegestaan.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen.

Vrijdag controleerde de politie het verkeer op diverse plaatsen in de stad Groningen. Tijdens de controles op de Hereweg, Bornholmstraat en S.O.J. Palmelaan werden bijna 800 voertuigen gecontroleerd. Er werden bekeuringen uitgedeeld voor rijden door rood licht (16x), niet dragen van de veiligheidsgordel (14x) en niet handsfree bellen (1x).

De politie controleerde maandag 16 oktober op diverse plaatsen op snelheid.

* Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 940, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 96 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Zoutkamp, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 390, aantal overtredingen: 22, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.