Montessorischool-Zuid uit Hilversum verslaat 33 scholen op Basisschool

17/04/2010 16:19

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Montessorischool-Zuid uit Hilversum heeft op zaterdag 17 april in Den Haag het nationale Basisschool Debattoernooi 2010 gewonnen. Een recordaantal van 34 basisscholen uit het hele land deden mee. Onder andere Tweede Kamerlid Tofik Dibi en SchoolTV-weekjournaal presentator Mr. Right namen in de finalejury plaats. Het is het vierde jaar dat het Nederlands Debat Instituut het toernooi organiseerde om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.

De finale ging over de stelling 'Het Jeugdjournaal moet voor minstens de helft uit Europese onderwerpen bestaan'. De Montessorischool-Zuid uit Hilversum moest vóór dit standpunt zijn en versloeg met hun optreden in de finale hun tegenstander OBS Jan Ligthart uit Zelhem. Het Basisschool Debattoernooi was het hoogtepunt van een traject met debattrainingen waaraan meer dan 600 basisschoolleerlingen hebben deelgenomen. Scholen kregen vooraf van het Nederlands Debat Instituut een intensieve training debatvaardigheden. Door de docenten werden uit de klas de beste debaters gekozen. Elke school leverde voor de finale in Den Haag minimaal één debatteam dat bestond uit vijf debaters en een jurylid.

Zowel GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi als SchoolTV-weekjournaal presentator Mr. Right namen in de finalejury plaats. Het winnende team kreeg naast de felbegeerde bokaal een jaarabonnement op Sevendays, de krant voor jong Nederland. De dag werd afgesloten met een ballonnenwedstrijd.

Ieder jaar kiest de organisatie in samenspraak met de toernooipartners een maatschappelijk relevant en actueel thema. Dit jaar was dat 'Voeding en Maatschappij'. Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie voor Jeugd en Gezin en het jeugdfonds van de Hartstichting 'Jump'.

Het Nederlands Debat Instituut is het Basisschool Debattoernooi in 2007 gestart met het doel het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren, in de overtuiging dat het debat een wezenlijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een aantal belangrijke persoonlijke vaardigheden en aan de ontwikkeling van een kritische geest en een breed referentiekader. Het debatinstituut is actief in alle lagen van het onderwijs en organiseert jaarlijks zeven landelijke debattoernooien.