Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA kiest voluit voor sterkere gemeenten (17/04/10)

Zaterdag vond er op initiatief van de Vereniging Vlaamse Mandatarissen (VVM) een denkdag plaats waarop lokale N-VA-mandatarissen de kans kregen om hun ideeën over een interne staatshervorming een grondige hertekening van het bestuurlijk landschap in Vlaanderen te delen met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois. Die interne staatshervorming is broodnodig volgens Vlaams parlementslid en schepen in Sint-Niklaas Lieven Dehandschutter (N-VA), die deze denkdag voorzat. De interne staatshervorming was een belangrijk onderdeel van ons Vlaams verkiezingsprogramma in 2009, zegt Dehandschutter. Wij zijn er dan ook mee opgezet dat onze minister Geert Bourgeois de bevoegdheid Binnenlands Bestuur heeft kunnen binnenhalen en dat hij werk maakt van de noodzakelijke bestuurlijke hervorming. Het huidige bestuurlijke kluwen, met 308 gemeenten, 5 provincies en honderden tussenniveaus werkt niet efficiënt genoeg en is onvoldoende transparant en democratisch. De N-VA wil dat een grondige interne staatshervorming daar fors verandering in brengt. Wij streven daarbij naar échte subsidiariteit, en dus meer bevoegdheden en financiële middelen voor de gemeenten en minder voor het centrale Vlaamse niveau.

Uit de verschillende werkgroepen die op deze denkdag werden georganiseerd, kwamen drie belangrijke verzuchtingen naar voor. Ten eerste, wil N-VA streven naar een democratische en transparante bestuurlijke organisatie, gebaseerd op echte subsidiariteit. De klemtoon moet in de toekomst veel meer komen te liggen op de democratisch verkozen niveaus, in het bijzonder op de gemeenteraad, zegt Dehandschutter. Volgens onze lokale mandatarissen zitten er nu te veel bevoegdheden bij allerhande structuren waar je als gemeenteraadslid geen vat op hebt. De democratische controle op de uitgave van miljoenen euros belastingsgeld is soms ver te zoeken. Het zijn deze intermediaire structuren, zoals bijvoorbeeld intercommuncales, die sterk moeten vereenvoudigd worden. Daarvoor hebben we natuurlijk krachtige lokale besturen nodig, die zelf alle taken aankunnen en er de mensen en middelen voor hebben. Fusies van gemeenten kunnen daartoe bijdragen. Dat de N-VA nooit een grote minnaar is geweest van het provinciale niveau, is geen geheim. Het provinciale niveau leeft niet bij de bevolking, stelt Dehandschutter. Bovendien zorgt het op heel wat beleidsdomeinen voor concurrentie met de andere bestuursniveaus, terwijl heel wat van de huidige taken van de provincie beter door de gemeenten of de Vlaamse overheid kunnen worden vervuld. Op zijn minst moeten we dus gaan naar een beperkte en gesloten taakstelling voor de provincies.

Een tweede belangrijk luik in de interne staatshervorming is voor de N-VA de vermindering van de planlast die de Vlaamse overheid veroorzaakt. We moeten dringend de omslag maken naar een bestuurscultuur gebaseerd op partnerschap, in een geest van vertrouwen en samenwerking. De lokale besturen verzuipen vandaag in plannen en rapporteringen die de Vlaamse overheid hen oplegt, legt Dehandschutter uit. Die Vlaamse overheid wil nog veel te veel alles tot in details regelen in plaats van gewoon de kaders te verschaffen waarbinnen de gemeenten moeten werken. De kern van het probleem is een gebrek aan vertrouwen in de lokale besturen. Wel, volgens ons moet de Vlaamse overheid de lokale besturen durven loslaten. Maar dat vergt een andere aanpak, zowel bij de Vlaamse overheid als bij de lokale besturen die hun professionalisering verder moeten zetten.

Ten slotte wil de N-VA streven naar meer efficiëntie en effectiviteit in de interbestuurlijke processen. Verdere informatisering, bijvoorbeeld de verdere uitbouw van e-government, speelt hierin een belangrijke rol. Maar niet alles is op te lossen met technologie. We kunnen de efficiëntie pas echt verbeteren wanneer we ook politiek durven ingrijpen, zegt Dehandschutter. Het aantal beslissingsniveaus in concrete processen moet simpelweg naar beneden. We moeten ons de vraag durven stellen of er vandaag niet te veel beslissingsniveaus en/of politici zijn. Kunnen we op het lokale niveau bv. niet met minder politici doen die dan wel meer tijd voor hun functie moeten vrijmaken? En kunnen sommige beslissingsniveaus niet beter afgeschaft worden? Het zijn allemaal pistes die op deze denkdag aan bod zijn gekomen. Niet alle antwoorden zijn er vandaag al, maar de N-VA streeft in ieder geval naar een drastische hervorming van de bestuurlijke organisatie in Vlaanderen. Wat hierover in het regeerakkoord staat, is natuurlijk een compromis. Het is op zich al een goede aanzet, maar voor de N-VA is het ook het absolute minimum. Minister Bourgeois krijgt van onze lokale mandatarissen alvast de volle steun om van de interne staatshervorming een geslaagde oefening te maken! Met sterkere gemeenten als eindresultaat.

Auteur:
Lieven Dehandschutter
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie: