Ingezonden persbericht



IJmuiden, 17 april 2010

KNRM biedt zeewaardige oplossing voor gestrande reiziger

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vaart zondagmorgen vroeg naar Lowestoft, Engeland, om acht van haar vrijwilligers op te halen die door de stremming van het vliegverkeer gestrand zijn.

Omdat het onzeker is wanneer het vliegverkeer weer hervat gaat worden is er een bijzondere oplossing bedacht. De oorspronkelijke planning om zaterdag vanaf Edinburgh naar huis te vliegen wordt omgezet in een autorit van ruim acht uur naar Lowestoft. Daar ligt zondagmorgenvroeg een reddingboot uit Nederland te wachten om met de bijzondere gelegenheidbemanning terug te varen naar Nederland.

De vrijwilligers van de KNRM zijn voor een zevendaagse cursus in het Schotse Stonehaven geweest om de kneepjes van het redders-vak te leren. De groep bestaat uit KNRM-er vanuit heel Nederland die hun vrije dagen inzetten om de cursussen SAR Craft Operations en de HUET (Helicopter Underwater Escape Training) te volgen. Zij worden maandag weer verwacht bij hun werkgever en daarom zijn ze erg blij met deze uitzonderlijke oplossing om op tijd in Nederland terug te komen.

Reddingboot Koos van Messel uit IJmuiden vaart naar Engeland. De bemanning verwacht zo'n drie tot drie en half uur nodig te hebben om de Engelse kust te bereiken. Na een korte stop varen ze terug naar IJmuiden waar ze aan het einde van de zondagmiddag verwachten aan te komen.

Achtergrondinformatie KNRM
De KNRM zorgt voor het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De 42 reddingstations worden door het hoofdkantoor in IJmuiden ondersteund. De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen die de 1.100 vrijwilligers, de 10 beroepsschippers en de 70 reddingboten inzetbaar houden. De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM.

In 2009 voeren de reddingboten 2.029 keer uit, zetten 3.365 mensen weer veilig aan wal en werden er door de RMD 715 radio medische adviezen gegeven.


Noot voor redacties